Information om GAF

Grönhögens Astronomiska Förening är en ideell förening med 31 medlemmar. De är alla utspridda över södra Sverige och enstaka finns även utomlands. Astronomi är ett fascinerande vetenskapligt område, men en utmaning som hobby. Det är inte så enkelt som det kanske kan verka att skaffa rätt utrustning för dina behov, observera och astrofotografera. Därför är ett medlemsskap i en lokal amatörastronomisk förening en bra bas att börja med, antingen du är nybörjare eller redan provat på. Tänk dock på att det är du själv som ska göra jobbet, för det mesta finns det ingen som står bredvid och hjälper dig. Så du behöver läsa på, ja faktiskt också läsa manualen till det där instrumentet som du skaffat, men också höra efter andras erfarenheter i klubben.
GAF:s medlemmar är gruppanslutna till SAAF Svensk AmatörAstronomisk Förening, och får kvartalstidskriften Telescopium

Vi satsar både på nybörjare och avancerade, ger goda råd om utrustning och snabba astronomiska nyheter per e-post, samt lånar ut instrument för prov. Observerar gör du oftast själv.

UTLÅNING AV INSTRUMENT: En GAF-medlem får låna ett nyinskaffat instrument några månader. Ställ dig im kö. Följande finns att välja på för tillfället:

 

* Meade ETX AT70, kraftfull datorstyrning av liten aktomatisk refraktor, 400 mm brännvidd, ljusstyrka 5, lämplig för observationer av stjärnhopar, galaxer och kometer och månen men inte planeter eftersom dess korta brännvidd gör det svårt med högre förstoringar. Men visst syns att Saturnus har ringar och att Jupiter är en “skiva”, möjligen också dess band.

* Meade 10 tum f/5 Lightbridge Dobson-teleskop, ett alldeles modernt och aktuellt instrument som är lättskött. Trots att det väger en del är det inte svårt att transportera med tuben liggande i baksätet på bilen. Det lämpar sig för alla slag av visuella observationer, och med 10 tum har du tusentals objekt att välja med. Utmaningen är att hitta dem, för det här instrumentet har inte datorstyrning.

* APM 100mm fältkikare, är en häftigt kikare med nästan 10 kilos vikt som du monterar på ett förstärkt kamerastativ. Den har okular som sitter vinklade 45 grader, och du studerar objekt upp till säg 65 graders höjd över horisonten. Sedan blir det lite knepigt. Denna typ av instrument ska förstås sitta monterade på en gaffel. I mån av ekonomi framöver kommer GAF att skaffa en sådan.

* Meade LX200 12-tum, donerad av bortgångne klubbmedlemmen Erik Johanssons släktingar, är nu renoverad och idrift. Den är utlånad till ett par av våra medlemmar. Det här är ett inbstrument för digb som har varit med ett slag och har plats, gärna en sommarstuga eller villa.
I framtiden är det mycket möjligt att det återkommer till EJ:s observatorium. Ett så här stort instrument är inget du hanterar själv.
Med i “paketet” följer motvikt, dagghuv och dagg- och solskyddande större plastpåse.

* I pension: Orion Skyview Pro, 5 tum f/8 akromatisk refaraktor, vårt äldsta instrument, är nu i pension och gör tjänst som första instrument i det mindre observatorim GAF fått donerat. Det är otympligt att transportera och behöver en ny fokuserare. Originalet är sladdrigt. Fast optiken är utsökt fin.

===========

GAF förfogar för närvarande inte över något observatorim lämpat för allmänhetens visning. Vid enstaka tillfällen går det dock att arrangera enstaka betalda månvisningskvällar för skolklasser men det blir genom hembesök i respektive skola. Bäst tid är våren och april har vvisat sig vara bästa tid.

Bokad visningskväll genomförs alltid även om vädret blir dåligt i sista stund. Då studerar vi på datorn och ett stort material med webkamerafilmat material fotat teleskopet av månen och planeterna med mera.

I begränsad omfattning tar GAF emot vuxengrupper för betald visningskväll främst vuxna studerande. Vi har alltså inget observatorium, men det går för mindre grupper att ordna med privat visning i ett lokalt toppmodernt observatorium. Av praktiska skäl är det fredag kväll eller söndag kväll som gäller.

Leave a Reply