Nedräkning till Sagittarius 2012 i mitten av augusti

Nedräkning till Sagittarius 2012, Jörgen Danielsson, ordförande i GAF, Grönhögens Astronomiska förening och ställföreträdande borgchef Gabriella Johansson, och stjärnträffen äger rum en kilometer härifrån söderut liksom i fjol på parkeringsplatsen framför entrébyggnaden.
Nedräkning till Sagittarius 2012 med tjuvstart onsdag kväll den 15:E augusti är igång, och Eketorps Borg på sydoöstra Öland blir åter samlingspunkten under fyra nätter.  Jörgen Danielsson, ordförande i GAF, Grönhögens Astronomiska förening och ställföreträdande borgchef Gabriella Johansson, som konstaterar att förutsättningarna i år är mycket bra. Hon tycker att träffen är perfekt timad då den äger rum i en vecka då lågsäsongen har börjat. Ämnet astronomi är en välkommen omväxling till allt medeltida som det annars handlar om på borgen. I fjol firades ett bröllop på lördagkvällen vilket försenade Sag 11 ett par timmar, men i år är inga stora arrangemang inbokade dagarna 16, 17, 18 och med avrundning och städning den 19:e.
Stjärnträffen äger rum en kilometer söderut från den rekonstruerade borgen liksom i fjol på parkeringsplatsen framför entrébyggnaden. Eketors Borg drivs av Kalmar Läns Muséum åt Riksantikvarieämbetet och den har delvis byggts upp igen och är ett välbesökt besöksmål för turister från Sverige och vår omvärld.
En teknisk förbättring, vedträn förenklar vid en hög tröskel
En uppskattad möjlighet under Sag 11 var mellanförvaringen av material för att förenkla logistiken och slippa transporter. Den servicen finns i år igen och nu med en förbättring, som ska göra det lättare att ta grejorna in och ut.
Det var på den stora och mörka parkeringen vid Eketorps Borg som Sagittarius-träffarna en gång började för cirka 20 år sedan.Vi besöker alltså igen och liksom i fjol är ytan inte avlyst. En och annan turist i husbil eller husvagn kommer att finnas där. Det är alltså åter läge för spontana möten mellan amatörastronomer och personer från allmänheten. Någon allmänhetens visning arrangeras dock inte. Nu är fokus på några av landets mest avancerade amatörastronomer. Och natten är garanterat så mörk som det det bara går. (så länge som bilförare är försiktiga med sina ljus.) Ingen Måne, eller någon av de större planeterna är uppe utan det är svaga, töckenaktiga objekt som är i teleskopens okular som galaxer, nebulosor och stjärnhopar.
Det vore också ohanterligt rent praktiskt. P-platsen är stor och mörk, massor av personer besöker och ställer upp sin utrustning, och det går inte att ordna något utåtriktat utan detta är för GAF och SAAF-medlemmar. Bästa tipset till dig som är intresserad av att prova på är istället att under året söka dig till din lokalförening, och prova på. Astronomi är en hobby som sätter tålamodet på prov, det är du mot naturen, och kanske har du också fallenhet för det.
Sagittarius 11 - Eketorp borgs s parkeringsplats. Ett 14-tums teleskop och en deltagare från Lund
Sagittarius 11 - Eketorp borgs parkeringsplats, dags för astrofoto
Sagittarius 11 - Eketorp Borgs parkeringsplats, en stjärnträff pågår. Bilden är kontrastförstärkt, i verkligheten var det mycket mörkt
I år håller vi till i en ny lokal i Folkets Hus i södra Möckleby, Alf-Arne Olsson, GAF och P-A Sjöman, vaktmästare. OBS Bardisken tv ingår INTE! Utanför bild finns en dörr som leder till utgången.
C-salen i Folkets Hus, Södra Möckleby

 

ATT TÄNKA PÅ:

* Se fliken till höger för mer info om Sag 12

* Öland är solen och vindarnas ö. I fjol var det mycket blåsigt och mindre av solen.Tag med ordentligt med varma kläder.

* Bara en av de möjliga fyra nätterna blev klara under Sag 11 så vi hoppas att i nå i vart fall medelvärdet för Sag-träffarna nämligen 2 av 4 nätter. Vissa har till och med haft 2,5 bra nätter.

GEOLOGI

Geologi under Sagittarius 12-träffen

Liksom i fjol ägnas lördag förmiddag den 18:e augusti åt en geologisk utflykt. I år blir temat lokal geologi på södra Öland. MEr info följer.

 

 

Leave a Reply