Automatiska observationer nästa – Grov polinställning klar

LX200 och ST-8300M CCD, och i Baader Steeltrack-fokuseraren sitter deras f8 reduceringslins som korrigerar för komafel i sådan här gammal SC-optik

Uppdaterad den 22 juli: Nu är LX200 tämligen bra polinställd tack vare Vega:s passage genom meridianen i natt. Jag fick vara snabb men lyckades jämföra med Sky 6 Pro och verkligheten genom teleskopets sökare precis i tid. Så gjorde jag en kontroll av hur den korta monteringen står i våg och fick justera upp den något längst bak. Förhållandena var sjöblöta efter en kraftig regnskur och sedan uppklarning så det var inte läge för att testa astrofoto.

Samtidigt hade jag gjort en upptäckt inomhus: Det har utvecklas ett glapp i R.A-axeln på CGEM DX-monteringen. Polaxeln glappar tydligt och rör sig flera millimeter (längst ut). Att anligget kan vara dåligt är omskrivet på nätet och monteringen är förberedd för justering. tyvärr sitter de fyra hex-bultarna så rejält att det inte går att få tillräcklig hävstång med den korta hex-nyckel som jag har. Så snart de lossats görs justeringen med hjälp av två mycket små justerskruvar med hex-huvuden. Så jag tar med monteringen ner till Sag 12-träffen och visar Christer på AstroSweden. Det behövs minst tre händer för att få grepp på det här. Så snart bultarna lossats en aning och R.A-blocket kan röras tar justeringen bara några minuter.

 

Uppdaterad den 21 juli: Nu är problemet med programmet äntligen fixat. Sent igår kväll kom genombrottet, och det var som misstänkt: Det krävs en absolut ren ominstallation, men tyvärr gör inte installations- och avinstallations-programmet, som är ett tredjepartsprogram, sitt jobb fullt ut. Det hänger sig mitt i avinstallationen av nycklar i registret. Då blir du som användare tvingad att avbryta och hoppas på det bästa ändå. Kvar på hårddisken lämnas även själva programmet. När en ny installation görs stör det gamla programmet och dess inmatade värden det nya. Enda möjligheten är att manuellt rensa registret och hårddisken från allt som har med Minor Pklanet Observer och mpox (Connections) att göra. Jag gjorde det flera gånger, men kvar blev ändå en ett år gammal installation. Tillslut hittade jag den med, och efter manuell deletning och en ny ominstallation fungerade sedan slutligen allt perfekt – minus den bugg för photo-search funktionen som jag tidigare rapporterat till tillverkaren. Efter uppdatering från version 10.2 till 10.4, som korrigerar för detta, fungerar programmet nu som det ska. Vid starten används bara default-värden för observatören och inställningarna för databaserna, som programmet använder. Tidigare var allt fastlåst i en slinga kring Lowell-databasen.

Så nu har jag för första gången detta kraftfulla program installerat på en stark PC och med möjlighet att styra LX200 Classic 12 tum i timmar enligt ett script och fotografera med SBIG ST-8300M-kameran. Variabla stjärnor, Deep Skyobjekt som galaxer och nebulosor, kometer och asteroider, bara väntar på att få bli avbildade. Varje foto stämplas med kompletta data i FITS-headern. Det som återstår i själva systemet är en Robofokus fokuserare, och ett automatiskt filterhjul. Och polinställningen av instrumentet.

——-

Uppdaterad den 19 juli: Det dåliga vädret har fortsatt, och varit sämst över inlandet, och bättre ute vid kusten och på Öland, dock. Nu antyder SMHI att en högtrycksrygg kan komma in i mitten av nästa vecka. Den är den många här som vill uppleva först innan de tror på den. Temperaturen i juli är normal, i juni var det två grader kallare än det normala medelvärdet för perioden 1961 till 1990. Nederbörden i juli och juni börjar allt mer att likna varandra, 100 procent, alltså normal nederbörd i söder, 50 procent mer i mellersta länet och 100 procent mer än normalt i norr.

På astronomifronten har jag de senaste dagarna kommunicerat flera gånger med programmakaren av MPO Connections Brian Warner, och det gäller mjukvarans installation och under olika operativsystem. Jag har ett kvardröjande, egendomligt fel som gör att jag hamnar i en slinga på sök-tablån, och för att komma ur det behöver jag kunna installera om programmet rent. Nu har jag fått instruktionerna för det. Därefter bör det gå att göra ominstallation och uppgradering på en timme.

Som situationen nu är fungerar programmet bäst på lite äldre datorer och under äldre operativsystem, och bäst går det på min Acer Vista SP2 bärbara. Det knepiga felet gör dock att endast alt-azi-sökningen av objekt fungerar, det vill säga programmet listar objekt som Deep Sky, asteroider eller kometer över hela himlen låt säga efter magnitud eller R.A. Därefter är det enkelt att tillverka ett skript för automatisk styrning av LX200 och ST-8300-kameran. Problemet blir ju dock att teleskopet kommer att svänga runt och för det mesta pricka ointressanta områden som husväggen eller taket! Bättre då att det som kallas photo-sökning fungerar. Användaren definerar en ruta på maximalt 2,5 grader på valfri plats och så väljs önskade objekt. Teleskopet håller sig sedan där när scriptet går, och  et lär ju bli i söder nära meridianen. Denna bugg är fixad. Det återstår bara att få installationen att fungera också.

—-

Det är svårt att få ihop ett bra tillfälle för polinställning med tanke på det dåliga vädret, ofta regnskurar, mörkret som naturligtvis ännu sveper in sent och så mina arbetstider. Jo, jag har sett några klara kvällar, men har då varit tvungen att gå och lägga mig istället för att jobba på balkongen. I vart fall har jag testkopplat alla kablar som hör till teleskop och CCD-kamera, och fler blir det för det går att ansluta min guider också.

Den stora saken de senare dagarna är att jag hittade en och möjligen två elaka buggar i MPO Connections, som svårt störde användaren från att utnyttja programmets hela kapacitet. Brian Warner, programmakare, har lagt ut en uppdatering som är buggfixad och jag ska ladda ner den. Detta med mjukvara innebär åtskilliga installationer och avinstallationer innan allt är rätt. En fördel med den senaste versionen, 10.4, och att det sedan en tid så följer stjärnkatalogen UCAC3 med komplett, den täcker hela himlavalvet och har mycket god exakthet på positionerna. USNO A2.0 har jag på 11 CD-diskar men den är numera ett andrahandsval.

Det svala, dåliga, skurrika sommarvädret, som rått sedan en månad, beror på att en nordlig jetström rört sig söderut ner över Europa, och lågtrycken hamnar på ett band över norra kontinenten medan sydeuropa drabbas av närmast extrem värme på upp till 40 grader långa perioder. Sydvästra England, exempelvis, har fått extrema regnmängder och översvämningar sker ofta. De får de som förra veckan hände i mellersta Kalmar län i orter vid tillflöden till Emån att verka små.Temperaturen ligger ungefär 5 grader C för lågt. Några högsommartemperaturer över 25 grader är det definitivt inte, tvärt om. Många dagar når det knappt upp till 15 grader. Nätterna är kyliga.

Något omedelbart omslag till stabilt högtrycksväder och som räcker flera veckor framåt är inte i väderlekstjänstens prognos, så vi får se hur vädret under Sagittarius 10§1 med start kvällen den 15:e augusti blir.

Lyckad dockning – Nu är GAF:s LX200 som ny igen

 

Nu är GAF:s LX200 som ny igen. Med den gamla handkontrollen gick det inte att använda instrumentet manuellt eftersom några av tryckknapparna på grund av en brand i en kondensator för ett par vintrar sedan är inaktiva. Visserligen fungerar elektroniken i handkontrollen, och du kan styra den från PC genom en seriell kabel, men det går inte att löäsa displayen eller att komma åt inställningarna. Så enda chansen att lära LX200 Classic att den nu faktiskt står ekvatoriellt (fastän handkontrollen envisas med att tro att det fortfarande är altitud-altazimutalt) är att byta och använda en frisk handkontroll.

Den som hör till min egen LX200 från 1997 visade sig vara av samma version som den utbytta som hör till GAF:s LX200 från 1996, och som ju donerats av Eriks släktingar. Då det bara skiljer ett år mellan instrumenten borde bytet funka och det gjorde det utan problem. Jag ändrade snabbt inställningen.

Lyckad dockning - Nu är GAF:s LX200 som ny igen med min gamla handkontroll
Lyckad dockning - Nu är GAF:s LX200 som ny igen, här ses den med den gamla handkontrollen med fel på några tryckknappar och oläsbar display
Lyckad dockning - Nu är GAF:s LX200 som ny igen och styrs från MPO Connections, som här ses visa sin syntetiska stjärnhimmel.

Pusselbitarna faller på plats för att använda LX200 på 12 tum i ett riktigt avancerat läge för att fotografera svaga kometer, asteroider samt variabla stjärnor:

* MPO Connections av Brian Warner i USA är så att säga hjärnan i systemet. Här ses hur programmet pratar med teleskopet och korrekt anger koordinaterna för den aktuella pekningen.

* Det är ett oflexibelt program, det kräver LX200 instrument och några få CCD-kameror varav den mest kända är märket SBIG, och det har jag ju sedan ett par år en ST-8300M. Några planera på att göra programmet mer öppet för även andra instrument geniom att ansluta sig till den så kallade ASCOM-standarden finns inte, rapporterade BW i fjol när jag just fått programmet och skickade honom en del synpunkter.

* För enstaka objekt och tester körs MPO Con manuellt. Dess verkliga styrka ligger dock i att kunna leta reda på lämpliga objekt i olika databaser och sedan med stöd av användaren göra script för att automatisera bildtagningen. Varje exponering stämpas i FITS-headern med kompletta uppgifter om var teleskopet pekade och så vidare.

– Det som saknas i mitt system nu är ett avancerat filterhjul, och lämpliga, moderna filter. tills vidare kör jag vidare manuellt med gamla filter.