Sagittarius 14 på södra Öland 20-23.8 – Programmet

Ett arkivfoto från Sagittarius 2012, och i mitten av augusti är det dags igen att träffas på södra Öland
(TEXTEN UPPDATERAS OFTA)
Välkomna till stjärnträffen Sagittarius 2014 på södra Öland, som arrangeras av GAF, Grönhögens Astronomiska Förening tillsammans med SAAF, Svensk Amatörastronomisk förening och i samarbete med Kalmar Läns Museum, som driver Eketorps borg på uppdrag åt Riksantikvarieämbetet. Swedbank är sponsor. Tillbehörs- och teleskopförsäljning sker under dagen av personal från AstroSweden med butik i Skara.
Deltagare som är medlemmar i GAF eller någon annan lokal astronomiförening vars medlemmar är gruppanslutna till SAAF deltar gratis. Gäster utifrån betalar 100 kronor i avgift. Deltagarna ordnar liksom tidigare år login på södra Öland själva och det finns flera alternativ som stugor att hyra eller bo på vandrarhem.
Här ses GAF:s gamla akromatiska 120mm f/8 refraktor på den moderna monteringen av Skywatcher modell HEQ5. Tuben är svårt framtung och en extra balansering behövs därbak och den sker med en träningssandvikt.
PRELIMINÄRT program, som i detaljer kommer att förändras. Bidrag gärna med dina egna observationer, bilder och upplevelser. Det förtjänas att påpekas igen. En Sag-träff är inte som de andra träffarna. Det är inte bara att glida in och förvänta sig några timmars underhållning med föredrag. På södra Öland är tanken att mer träffas under work shop-förhållanden. Experimentera.Laborera. Bygg. Visa andra. Direkt. Det är ditt bidrag som blir ett av föredragen, eller labbarna.
Från vänster i bild ordförandens privata NEQ6 med en 102mm Astro ED f/7 refraktor, (tejpningen krävs för att hålla daggskyddet på plats!), vidare en Astrto ED80 mm f/7 ED refraktor på Skywatcher Allview alt-azi och eq-montering, samt alltså GASs bättre begagnade HEQ5 och 5 tums refraktor.
Onsdag 20.8, klockan 20.00 p-platsen framför entrébyggnaden till Eketorps Borg, Eketorp, tjuvstartskväll, som historiskt sett brukar bli en av de bästa vädermässigt sett.
—————————————————–
Torsdag 21.8, klockan 10.00 – Folkets Hus Södra Möckleby, utställning, prylar, mingel, spontana föredrag
                                              20.00 Observationskväll p-platsen Eketorps Borg
———————————————————
Fredag 22.8 klockan 10.00 – Folkets Hus, Södra Möckleby, utställning, prylar, mingel, spontana föredrag
                                           Eftermiddagen. Personal från Astrosweden väntas anlända för försäljning av tillbehör och teleskop.
               18.00               Grillkväll på uteplatsen hos Chris i Färjestaden, medtag det du vill äta. Knytkalas. De senaste åren har AS-folket dykt upp först i Färjestaden, ska påpekas.
                                          20.00 Observationskväll p-platsen Eketorps Borg
Lördag 23.8, Folkets Hus, Södra Möckleby:
—————————————————–
Klockan 09.30 – En hemlig gäst hälsar välkommen till södra Öland.
Klockan 10.00 –  Jörgen Danielsson, ordförande i GAF, hälsar också välkommen. Dagens tema är astrofoto av nybörjare eller avancerade amatörer. Han visar kort GAF:s nyförvärv, en bättre begagnad Skywatcher HE5-montering och hur den körs samt GAF:s första inköpta teleskoptub, en Orion 120mm f8 akromatisk refraktor.
Lyckas med köpet av ditt första teleskop är ett ämne som tar timmar att reda ut, men här blir det ett litet smakprov. Det finns flera typer att välja på i olika prisklasser. För- och nackdelar? Detta är en hel vetenskap, men det blir en kort sammanfattning.
Nya möjligheter för astroto: Den nya kameratekniken är här nämligen ett samspel mellan teleskop och smart telefon. Här har Alf-Arne Olsson i Färjestaden på fri hand lyckats fotografera kratrar på Månen genom sitt 10 tums spegelteleskop med ljusstyrka 5. Kameran hölls några centimeter ovanför okularet, och e flesta bilderna misslyckades men en del lyckades. Det finns för övrigt speciella tillbehör att köpa för att hålla kameran i rätt position.
Den nya kameratekniken är här nämligen ett samspel mellan teleskop och smart telefon. Här har Alf-Arne Olsson i Färjestaden på fri hand lyckats fotografera kratrar på Månen genom sitt 10 tums spegelteleskop med ljusstyrka 5. KAmeran hölls några centimeter ovanför okularet, och e flesta bilderna misslyckades men en del lyckades. Det finns för övrigt speciella tillbehör att köpa för att hålla kameran i rätt position. Kameran är ju inbyggd i en iphone-telefon, men bilden är ännu bättre i verkligheten eftersom gmail trycker ihop dess storlek vid epostning.
PROGRAM lördag 23/8, fortsättning:
=========================
10.30 – Kvällarna som varit hittills under -Sag 14 – Deltagare visar sina första preliminära resultat. Detta gjordes alltid under de första Sagittariusträffarna och jag tycker fortfarande det är lyckat att snabbt få se några preliminära resultat. Det inspirerar.
11.30 – Tillbehör för ditt teleskop och för astrofoto – vad behöver du? Detta är en riktig snårskog, det är lätt att köpa fel och det finns flera standarder för olika adaptrar som krånglar till det – Jörgen Danielsson-Lars Magnusson
12.30 – Lunch på egen hand
13.30 – Claes Martinsson – Astrofoto ABC med digital systemkamera eller CCD och ett litet teleskop
14.30 – Lars Magnusson, Galaxer, galaxer, galaxer och en och annan nebulosa på Borgholms himmel.
Ett arkivfoto från Sagittarius 2012, och i mitten av augusti är det dags igen att träffas på södra Öland
PROGRAMMET, fortsättning:
===================
15.00 – Fika
15.30 – Jörgen Danielsson, Videopremiär – Solsystemet 2.0 – Månen och planeterna filmade med hjälp av en billig webcam. Även ett axplock exempel bilder tagna med hjälp av iTelescope.net-nätverkets instrument i USA, Spanien och Australien visas. Denna programpunkt kan också ta timmar i anspråk, utan det blir kortattat.
liksom Bildanalys. Få ut data ur dina bilder. Det är också en vetenskap i sig med olika – oftast dyra PC-program. (I händelse av dåligt väder håller vi på längre).
Bra, billiga eller gratis planetarieprogram för nybörjaren eller den avancerade användaren.
16.30 Lokal geologivandring vid kusten i Södra Bruket alternativt  bil-promenad till Cementas Dagbrott uppe på alvaret – Alf-Arne Olsson, Sven Bernesson med flera.
Foto alla bilder: Sven Bernesson. Lokal geologivandring under Sag 13 vid kusten i Södra Bruket, här vid Navet.
Lokal geologivandring vid kusten vid Navet i Södra Bruket. Öland är ett eldorado inte bara för den astronomiintresserade och ornitologerna utan också geologiskt intresserade.
Lokal geologivandring vid kusten vid Navet i Södra Bruket. Öland är ett eldorado inte bara för den astronomiintresserade och ornitologerna utan också geologiskt intresserade.
Lokal geologivandring  under Sag 13 vid kusten vid Stenträdgården nära den gamla ruinen av alunbruket  i Södra Bruket. Öland är ett eldorado inte bara för den astronomiintresserade och ornitologerna utan också geologiskt intresserade.
Lokal geologivandring  under Sag 13 vid kusten vid Stenträdgården nära den gamla ruinen av alunbruket  i Södra Bruket. Öland är ett eldorado inte bara för den astronomiintresserade och ornitologerna utan också geologiskt intresserade.
Lokal geologivandring  under Sag 13 vid kusten vid Stenträdgården nära den gamla ruinen av alunbruket  i Södra Bruket. Öland är ett eldorado inte bara för den astronomiintresserade och ornitologerna utan också geologiskt intresserade.
18.00 – Paus inför kvällens observationer som börjar vid 21-tiden, Eketorps Borg, parkeringsplatsen.
====================
OBS OBS OBS Nytt för i år är att någon gemensam middag inte arrangeras. Var och en svarar för maten själv. Däremot ska vi försöka att hålla med fika-möjlighet och enklare förtäring i Folkets Hus under träffens dagar. Att slopa middag sparar arrangören mycket tid och byråkratiskt hanterande av anmälningar och det månader i förväg. Redan tidigare äter en hel del deltagare ute på egen hand, konstaterar vi, trots att det arrangerades middag.
—-
—-
Ett arkivfoto från Sagittarius 2012, och i mitten av augusti är det dags igen att träffas på södra Öland
Ett panorama fotograferat under Sagittarius 13-träffen och vi ser åt norr från parkeringen mot entrébyggnaden bvid Eketorps Borg.

Leave a Reply