Semester och tid för prov av mina teleskop inomhus

CGEM DX med min 80mm ED f/7 refraktor och ett guideteleskop.
CGEM DX med min 80mm ED f/7 refraktor och ett guideteleskop.

Åt gravitationen finns inte mycket att göra utan saker och ting vill lossna och falla av och ner i backen: teleskoptuber, okular, kameror med mera. Tre gånger under det dryga senaste året höll min gamla trotjänare Celestron 9.25-tums tub på att ramla av och krascha i balkongens betonggolv. Orsak: En dålig Vixen dovetail skena till Losmandy-fattning adapter. Den är en vanligt förekommande modell, och just denna var köpt av AstroSweden i Skara. I fjol sommar började jag att klaga hos deras tekniska support och Patrick grubblade tålmodigt på problemet. Lösningen kom helt nyligen.

Men tillbaka till problemet: Adaptern har en alldeles för grund “skåra”, bara 5 millimeter djup. Den ska gripa om Vixenskenan, och det är vanligt att den i sin tur har avfasade nederkanter. Resultatet är ett uselt grepp. Lägg till en tendens hos de större, runda rattarna som används för att dra åt och knipa fast Vixenskenan att successivt när tiden går automatiskt lossna. Kombinationen är i det närmaste dödlig och bara turen har gjort att jag kunnat fånga teleskoptuben innan katastrofen skett eller fått den i min famn när jag höll på att lossa den.

Vad erbjuder då konkurrenterna? Jo, Skywatcher med sin numera klassiska EQ6-serie, har ett Vixenskenegrepp som är hela 15 mm djupt. Det är fantastiskt stabilt.

CGEM DX med min 80mm ED f/7 refraktor och ett guideteleskop.
CGEM DX med min 80mm ED f/7 refraktor och ett guideteleskop.

För en månad sedan lite knappt nämnde så Patrick att de säljer en adapter som borde kunna rätta till problemet, och dess djup är 10 mm. Raskt fick jag paketet och jo. Det är sant. Greppet är 10 mm djupt och Vixen-dovetailen sitter säkert. Kruxet är det annorlunda sättet att klämma fast skenan. Det sker inte som vanligt med rattar på bultar utan med urgröpta, gängade bultar som nyper mot skenan.

Igår kväll kämpade jag mig igen med hela mitt lager med hex-nycklar utan att hitta en enda som passade. De jag hade framme var av tum-mått och naturligtvis hade mina metriska hex-nycklar sprungit och gömt sig i sitt röda plastettui. Så jag klagade per epost. Det hjälpte. Idag hittade jag en röd box med drillbitar och den som är märkt 3 millimeter passar perfekt. Otroligt nog hittade jag snabbt även hållaren till den och drog elegant fast adaptern kring skenan och kunde montera instrumentet. Den här OTA:n kommer inte att kunna ramla av monteringen.

På tur för test är C9.25-tuben.

Hittills i övrigt har jag förbättrat CGEM DX med en förlängning till handkontrollsladden. Celestron förmår bara leverera knappt 5 dm kringladd sladd för investeringen på idag cirka 24000 kronor, men en nätsite som www.scopestuff.com i USA fixar simpelt förlängningsproblemet.

Däremot skickar företaget med en närmast oändligt lång strömkabel med en traditionell ciggkontakt i änden. Vad som saknas en förgrening till minus och plus med klämmor så att det går att ansluta ett 12V DC batteri ute i fält. Det finns på Biltema, upptäckte jag.

Nästa problem, som syns på den översta bilden, är motvikten. En på 10 kilo skickas med, men verkligheten är ju att ibland önskar ägaren faktiskt använda lättare utrustning på denna montering som är klassad att klara 25 kilos last. Så nu efterhör jag vad en 5 kilos motvikt går på.

Det här med teleskop och astronomigrejer är en intressant hobby. Räkna inte med att du får allt körklart från början utan det är ett ständigt puzzlande och förbättrande under åren som kommer.

Men jag har inget klagomål på monteringen. Det senaste halvåret har den stått vakt ute på balkongen på en kort pelare och bättre polinställning än så har jag inte haft eller lång tid att exponera även under hög förstoring.

CGEM DX med min 80mm ED f/7 refraktor och ett guideteleskop, men utan denna adapter (tre skuvhål syns) som håller fast Vixenskenan riskerar tuben att falla i backen.
CGEM DX med min 80mm ED f/7 refraktor och ett guideteleskop, men utan denna adapter (tre skuvhål syns) som håller fast Vixenskenan riskerar tuben att falla i backen eftersom extratillbehöret adaptern bara har en skåra som är 5 millimeter djup.

Uppdaterad den 21.6:

En SkyWatcher 10 tum -tub med ljusstyrka 5 på den gamla EQ6-monteringen.
En SkyWatcher 10 tum -tub med ljusstyrka 5 på den gamla EQ6-monteringen.

Semester och regnskurarna vräker stundtals ner utanför fönstret och ännu mer ska det bli de kommande dygnen. Läge alltså för att prova om det går att hänga på och montera sina gamla trotjänare teleskopen och hitta någon ny, spännande uppställning. SW 10 tum f/5 tuben passar bra på den gamla EQ6-monteringen. Jag förbereder en obsplats vid ett släkttorp cirka 25 km härifrån, så det lär handla mer om här detta instrument i sensommar.

En SkyWatcher 10 tum -tub med ljusstyrka 5 på den gamla EQ6-monteringen.
En SkyWatcher 10 tum -tub med ljusstyrka 5 på den gamla EQ6-monteringen.
En 80-mm f/7 ED-refraktor skymtar till vänster på en NEQ6-montering, i centrum Celestrob CGEM DX med en gammal C9.25-tums SC OTA och till höger SW-tuben på 10-tum f/5 på EQ6
En 80-mm f/7 ED-refraktor skymtar till vänster på en NEQ6-montering, i centrum Celestron CGEM DX med en gammal C9.25-tums SC OTA och till höger SW-tuben på 10-tum f/5 på EQ6
SW 10-tuben f/5 på EQ6-monteringen, en annan vinkel
SW 10-tuben f/5 på EQ6-monteringen, en annan vinkel
CGEM DX med Celestron 9.25-tums tub, som är cirka 10 år gammal, i centrum.
CGEM DX med Celestron 9.25-tums tub, som är cirka 10 år gammal, och 80mm ED f/7 refraktorn på NEQ6-monteringen. Skymtar th gör tuben till Meade Research Series 12.5 tum f/6.3 reflektorn, som är cirka 25 år gammal och i detta skede inte aktiv, men renovering pågår.

Foton av monteringar och teleskop har en märklig förmåga att “krympa” objekten. CGEM DX-monteringen med C9.25-tuben är rejäl och stor och inget du enkelt bara slänger in i baksätet på bilen för en snabb tur ut på landsbygden och en bättre stjärnhimmel där. Här går helt klart gränsen för vad du orkar bära och stuva ensam. Enbart tripoden är svettig att hantera.

Leave a Reply