Omgruppering till bättre natthimmel

Månen någon dag efter full blev det första objektet som observerades
Månen någon dag efter full blev det första objektet som observerades

Den 5.7.2015

Jag har haft premiär för enkla observationer från torpet på landet och Månen just efter full och sedd genom grenar blev premiärobjektet. Tyvärr visade sig sommarhögtrycket med över 30 grader uppe i backen efter lunch ha den normala, förväntade effekten av allt sämre förhållanden nattetid ju längre högtrycksläget pågår. Så kort efter det att jag ordnat en grov polinställning, jo, Polaris syntes precis ovanför toppen på en tall, drog molnen igen utsikten mot himlen. Detta var förrgår natt. Den senaste natten var det mulet hela tiden.

Månen någon dag efter full blev det första objektet som observerades
Månen någon dag efter full blev det första objektet som observerades
Skymningen sänkte sig över landskapet men det var fortfarande för sommarljust och disiigt av högtrycket för att gå att observera bra.
Skymningen sänkte sig över landskapet men det var fortfarande för sommarljust och disigt av högtrycket för att gå att observera bra.
Utrustningen var på plats och hyffsat polinställd. Polaris syntes just över toppen på en tall.
Utrustningen var på plats och hyffsat polinställd. Polaris syntes just över toppen på en tall.
Utrustningen var på plats och hyffsat polinställd.
Utrustningen var på plats och hyffsat polinställd.
Utrustningen var på plats och hyffsat polinställd.
Utrustningen var på plats och hyffsat polinställd.
Under dagen användes ett specialtillverkat värme och klimatskydd av fabrikat TeleGizmos som garanteras klara alla tuffa förhållanden och under flera år framöver utan att gå sönder. Här döljs det sedan av en vanlig presenning.
Under dagen användes ett specialtillverkat värme och klimatskydd av fabrikat TeleGizmos som garanteras klara alla tuffa förhållanden och under flera år framöver utan att gå sönder. Här döljs det sedan av en vanlig presenning.

Den 1.7.2015:

CGEM DX-tripod. Omgruppering till landsbygden och mycket bättre väder och natthimmel.
CGEM DX-tripod. Omgruppering till landsbygden och mycket bättre väder och natthimmel.

För i det närmaste en evighet sedan stod jag som ung grabb bara några meter in i bilden med mitt första teleskop, en 60 millimeters refraktor som jag fått av pappa i 15-årspresent, och observerade Mars i söder. Jag minns att det faktiskt gick att ana att det var en planetskiva och inte en stjärna men så mycket mer såg jag inte. Långt senare kollade jag med ett modernt okular genom denna optik och kvaliteten på bilden blev betydligt bättre så det var okularen de då sparade på och inte objektivet.

Nu håller jag på med en omgruppering bort från tätortens ljusförorenade natthimmel till landsbygdens oehört mycket bättre och till en flera gånger bättre väderzon. När det i Nybro är mulet med regnskurar då jag kör iväg är chansen god att det faktiskt redan klarnar upp här ute på landsbygden vid släkttorpet. Och vice versa. För några timmar sedan kom jag hem efter några timmars rödfärgningsarbete och teleskopuppsättning och lämnade en vacker sommarkväll för att landa i en kulen höstkväll.

CGEM DX-tripod. Omgruppering till landsbygden och mycket bättre väder och natthimmel.
CGEM DX-tripod. Omgruppering till landsbygden och mycket bättre väder och natthimmel.

Som synes är uppställningen enkel och simpla trädgårdstenar får bli de första stöden i marken. Monteringens tyngd gör sedan sitt till. Återigen. CGEM DX ser hanterbar ut, men mer än så här vill du garanterat inte flytta på. Själva tripoden är densamma som används till Celestrons CGE Pro, för övrigt.

CGEM DX-tripod. Omgruppering till landsbygden och mycket bättre väder och natthimmel. Enkla trädgårdsstenar är stödet till att börja med.
CGEM DX-tripod. Omgruppering till landsbygden och mycket bättre väder och natthimmel. Enkla trädgårdsstenar är stödet till att börja med.

Jag kommer att behöva sätta upp och montera ner instrumentet inför och efter varje session. Jag har chansat friskt och bara höftat var jag minns att norr är, så nästa uppgift är att under natthimlen trimma in positionen på instrumentet – och senare justera stenarna.

Leave a Reply