Starten på en ny säsong

Fast inte speciellt trevlig sådan, regn, moln och åter moln. Säsongen 2015-16 startar inte bra. Själv har jag tvingats uppgradera mina trotjänare. Min Sony Nex-5R har gjort 50.000 subbar, där slutargardinen börjar hänga sig. Släpper ibland 2 min efter jag stängt av kameran. Och efter ett missöde med en fjärrstyrningsenhet förra året återfick min trogna Skywatcher AltAz Goto aldrig sin perfekta noggrannhet, som tidigare präglat dess drift. Men tack vare Saabs konkursupplösning, fick jag tidigare i sommar lite kapitalpåfyllning, vilken efter vissa återbetalningar av bl.a. a-kassa mm räckte till ny utrustning.

Den nya monteringen fick bli en Celestron Nexstar Evolution med 6″ SCT tub. Dyr, dock inte lika dyr som en NEQ6 med motsvarande tub. Som de av er som träffat mig, jag är absolut inte någon vän av GEM-monteringar. Ja, de klarar mycket, men deras spatiala funktioner går tvärs mina. Efter lång fundering och diskussioner med våra vänner på AstroSweden, blev det Evolution i stället för en ny Skywatcher. Evolution är en fortsatt flyttbar montering som klarar tuber upp till SCT 9.25″. Och, vilket var viktigt, kan köra på en wedge i EQ mod. Kameran? En ny Sony, lite bättre än Nex/A6000, en A7R. Tyvärr låg den klart bättre A7S långt utanför de ekonomiska ramarna.

Varför inte en SBig eller likande? Tja, för mycket kablar. Evolution är smartphone/tablet-anpassad, iof med vissa brister, men teleskopbyggarna förstår vart vi är på väg. Tror nästa generation av Celestron 4/5/6/8SE, Skywatcher och iOptron kommer att vara exakt som Evolution, kabellösa. Batteriet, en LiPo-pack klarar 8-10 tim. Inga kabla där heller. Se på Sony QX1 eller Olympus Air A10. Tyvärr inte optimala för astrofoto, då den första inte har bulb, bara 30 sek. och den andra max 4 sec. Men formatmässigt är de vad SBig m.fl. bord gå emot. APC-S eller 3/4-sensorer, sistnämnda som vissa av astrofoto-firmorna redan använder.

Nåväl, om vädret inte tillåtit full test, så den 16 hade jag tillräcklig lång tid för att testa monteringen och SCT:n med den gamla Nex-kameran. Som för en gång skull uppförde sig tillräckligt bra. Dock utan den nödvändiga reduceraren, som är restnoterad.

Vidare, ett lite smartphone-problem uppdagade sig (notera, Celestrons instruktionsbok för Evolution är bland det sämsta jag sett). Efter så där 30 sek-ett par minuter släcker de flesta smartphones/plattor ner för att spara ström. Det verkar som SkyPortal, som kontrollerar kommunikationen, stänger av och monteringen driver okontrollerat. Därför fick jag bara 8 resp 7 användbara 30 sek subbar på M13 resp M57.

Till SCT:n fördel, dessa blev dock riktigt bra. Stackade dem med mina darks, flat och bias för min gamla Mak 127 mm. Går man i på orginalen syns att de är gryniga, finns en del kvar i ringen på M57, men med tanke på att det är runt 4 min exponering, är resultatet klart bättre än vad min Mak med samma brannvidd presterat med 30 subbar på samma objekt.

20150716-M13-Hercules-1C-webb

M13 Herkules, 8 bilder 30 sek, ISO3200, SCT 6″/1500mm

20150716-M57-Ring Nebula-1C-webb

M57 Ring Nebulosan, 7 bilder 30 sek, ISO3200, SCT 6″/1500mm

Slutsats, Evolution är framtiden. Inte riktigt där, men på g. Samtidigt, har provat handkontrollern som medföljer och det är bara att konstatera att Skywatchers handkontroller har ett klart bättre och intuitivare upplägg. hade helst velat fortsätta med Skywatcher, men då dessa satsar mer på sina NEQ/HEQ-monteringar än på AltAz med EQ mode, fanns ingen väg vidare.

Leave a Reply