Norrsken över sundet

Gårdagskvällen (tisdag) bjöd på ett fint norrskensspel långt ner över landet och även för oss nere i Kalmartrakten.

Foto: Jörgen Tannerstedt
Foto: Jörgen Tannerstedt

Det var framförallt en ökad solvind från ett sydligt beläget koronahål som träffade oss och förhöjde natthimlen. Norra och mellersta delarna av landet hade riktigt fint norrsken långa stunder men på grund av att det interplanetära magnetfältet åkte berg och dalbana mellan sydligt och nordligt, blev det väldigt sparsamt för oss här nere i söder. Det var bara vid två tillfällen alla parametrar stämde för att det skulle nå ner till oss riktigt bra.

Norrskenet låg inledningsvis bara som en svag vit/grön dimma nere i horisonten. Men vid 20-tiden börja norrskenet stiga uppåt  och under ca 30-40 minuter sträckte det sig ca 40 grader upp på himlen. Därefter “exploderad” himlen under 5-10 minuter då den gröna strukturerna blev mer och mer intensiv och började pulsera samtidigt som det dansande pelare fram och tillbaka på himlen. Men nästan lika snabbt som det kom, försvann det och ca 10 minuter dog norrskenet ut nästan helt och det var först vid 24 tiden det kom tillbaka med ytterligare en dans på 5-10 minuter innan det sen dog ut helt för natten.

Bilden är tagen på en av vågbrytarna på Varvsholmen vid 21-tiden och jag hann precis sätta upp kameran när det drog igång.

Leave a Reply