Mörker

Kartläggningen av ön och dess mörker går sakta framåt och i natt var det riktigt krispigt och de bästa värdena hittills uppmättes.

SQM: 22.12
SQM: 22.12 EDIT: detta värde ska justeras ned med 0.11 enhet pga glaset i huset den sitter i.

Himlen såg riktigt krispig ut när jag begav mig hemifrån och redan vid första mätningen vid Björnhovda fick man känslan av att det kunde bli riktigt höga värden. Tidigare har denna plats legat mellan 20,89 och 21.14 men slog till med 21,43! och bättre och bättre blev det ju längre ner man kom och sen över på östra sidan. Högsta värdet för natten blev 22.01 vid Gravfältet i Seby och Seby läge gav fina 21.89.

En väldigt smidig app för att rapportera in uppmätta SQM-värden är Loss of the night. Då får man en automatisk GPS taggning på sin mätning och mätdatan går att se på denna webbplatsen: http://www.globeatnight.org/map/

Tyvärr verkar den bara kunna visa data för 1 år åt gången men då det är så pass smidigt att “spara” sina data med den gillar jag den. Nu har jag inte använt denna app från början så väldigt måånga punkter finns inte med men går att lägga in manuelt om man har tid och lust 😀 Och sen är det är lite synd att jag inte hann med fler mätpunker på norra delen av ön när 21,93 uppmättes på Trollskogens parkering. Gryningen var på gång och jag var tvungen att hinna att fota lite innan dess 😀

En mer komplett översikt av alla mätpunkter som gjorts sen starten finns  här:
http://www.lightpollutionmap.info/#zoom=7&lat=7671548.10931&lon=1939825.94246&layers=B0TFFFTTT

EDIT: Efter lite diskussion och eftersökning visar det sig att vi behöver dra av 0.11 på varje mätvärde för att kompensera för den mängd ljus som försvinner i glaset i huset som mätaren sitter. Fortfarande är det riktigt bra värden, för bra?

 

One thought on “Mörker

  • 2016-04-29 at 13:47
    Permalink

    Tack Jörgen för att du lägger ner tid på detta! Det är mycket intressant att ta del av dina mätningar och försöka förstå vilka lokaler som är riktigt bra. Det är ju uppenbart att södra delarna av Öland är mycket lovande. Möckelmossen ligger ju lite mer nordligt men är åndå i toppen. Intressant att även Trollskogen nära nordspetsen är så bra. Vore kul om du fortsätter att mäta på platser i norr och ut mot kusten i öster som enligt Light Pollution kartan (bakgrundsfärgningen) inte skall vara ljusstörda över huvud taget. T ex finns en parkering vid Södviken (Naturreservatet alltså). Det är alltså slutpunkten på vägen mot Östra Södvik jag pratar om. Vore intressant att se vad du mäter upp där en bra natt. Givetvis är ALLA nya mätningar intressanta.
    Du är rätt ensam i Sverige om att ha lagt in dina mätdata på Globe at Night. Det ser väldigt imponerande ut och om jag var amatörastronom någonstans i mellan- eller sydeuropa skulle jag känna mig väldigt suktad att ta en tripp med husbilen till Öland med mina teleskop och fotoutrustning….!

Leave a Reply