DSO Browser

Jag tänkte tipsa om en app/webbsida som är väldigt smidig att använda för att se tillgängliga objekt från den plats man befinner sig på,  som heter DSO Browser.

DSO Browser
DSO Browser

Med hjälp av den här sidan kan man väldigt snabbt och enkelt se vilka objekt som är tillgängliga för en just nu på den plats man befinner sig och detta i kombination med information om magnitud, storlek och höjd på himlen.

Men det bästa med sidan är sökfunktionen. I den så kan man ställa in i princip allt och utvecklaren lägger till ny funktionalitet lite då och då. När det gäller sökningen kan  man t.ex. söka på vilka objekt som är synliga från din plats vid en speciell tid på året, vilken tidpunkt på dygnet de ska synas, hur många grader över horisonten och även hur lång tid objektet ska befinna sig över det gradtalet (om man vill), massor med olika kataloger, olika typer av objekt, magnitud, storlek på objekt osv osv.

Brukar man observera på olika platser kan man lägga in flera platser så att man ser vad som gäller just från den platsen. Man kan även begränsa sökningen till att exkludera vissa riktningar om man t.ex. har ett träd i vägen åt ett håll.

Det går även att söka “omvänt” och t.ex. titta på m64 och se när på året den står högst på himlen osv.

När man väl hittat sina objekt så går de att spara ner i en egen observationslista, som går att exportera ut om man vill importera datan i något annat program.

En vidareutveckling man nyligen gjorde av sidan var att lägga till att man nu kan ladda upp sina  egna bilder på objekt. Kombinationen att kunna söka och lägga upp sina egna bilder/se andras tror jag kan vara en vinnande kombination.

Leave a Reply