Perseiderna 2016 och Triangelgalaxen

Foto: Jörgen Tannerstedt
Sammanställning av Perseider 2016. Foto: Jörgen Tannerstedt

Perseiderna 2016 bjöd upp till en mycket fin dans under peaken natten till fredag den 12e augusti. Claes och jag (Jörgen T) styrde Volvon resp Toyotan mot Penåsa vid 21-tiden för att rigga upp i tid. Penåsa är en riktigt bra plats med bra mörker, toalett och med lite vilja går det nog att få plats 10 bilar där ute. Platsen är även relativt vindskyddad men tyvärr några träd som hindrar om man vill skjuta riktigt låga objekt i söder.

Perseiderna gjorde sig påminda under tiden vi rigga teleskopen och under natten kom den flera pulsen med riktigt många meteorer. Vid ett tillfälle runt 0130-tiden räknade vi till 27st under 5 minuter. Den första bilden här ovan, är en sammanslagning av de meteorer som kameran fångade under ca 100 minuter.

Teleskopet skötte sig riktigt fint under natten och fick fortsätta samla data på den påbörjade M33 – Triangelgalaxen. Denna blir det första riktiga objektet som jag tar med mitt egna teleskop. Målet är att samla in ca 10 timmars DSLR-data och gärna lite Ha till det. 17st godkända 500s exponering blev det innan himlen blånade igen. Nedan är en ny editering med de ca 3 timmars data som finns. Mer kommer.

Foto: Jörgen Tannerstedt
M33 Triangelgalaxen – Foto: Jörgen Tannerstedt

Leave a Reply