Sagittarius – En lyckad första natt

Vädret på södra Öland trotsar konstant föreslagna prognoser så även denna första natten för Sagittarius 2016. Undertecknads känsla är att åtminstone 3 av 5 gånger då det ligger en prognons med lite svajig väder,  så blir verkligheten bättre.

Inför träffen var det fibril aktivitet under dagen ute i Lindsdal då monteringen börjat trilska med oljud och att då och då börja låsa sig under gång. Så det var bara att plocka ner den i sina molekyler och försöka lokalisera felet och justera. Ett utbytt lager tog bort låsningarna men inte allt ljud i RA. Men ljudet till trots så låg guidningen under natten huvudsakligen runt 0.5-1″ i fel bara, helt ok.

Då det på altanen där hemma såg ut så här vid 17 tiden så blev det en senare ankomst till Eketorp vid 22, precis i tid till att det klarnat upp. Det finns ibland kanske en mening med allt 😀

NEQ6 Pro i delar
NEQ6 Pro i delar
NEQ6 Pro i delar
NEQ6 Pro i delar
NEQ6 Pro - det som blev kvar
NEQ6 Pro – det som blev kvar

 

 

 

 

 

 

 

 

Under natten blev det ytterligare 1.5 timmar med data av m33 – Triangelgalaxen som ska läggas till samlingen med de andra 3.5 timmarna. Monteringen körde på fint med 500s exponeringar. Här en snabbredigering.

m33 - Triangelgalaxen
m33 – Triangelgalaxen Foto: Jörgen Tannerstedt

 

Framåt tretiden kommer en gammal bekant upp fint i öster i form av m42 – Orion nebulosan. Detta är verkligen ett hösttecken samtidigt som det är ett kärt återseende. Men den ligger lågt och ett par låga moln och massor med atmosfär gjorde den inte lätt att fånga och enbart en exponering blev vettig.

m42 - Orion nebulosan
m42 – Orion nebulosan. En 2 minuters exponering. Foto: Jörgen Tannerstedt

 

Väl mött ikväll vid Eketorp! och vi får hoppas på vädrets positiva utveckling även för denna natt 😛

//Tanner

Leave a Reply