Galaxkärnan och Saturnus i tidig morgontimma

Vi är nu inne i den period på året som jag tycker det är roligast att fotografera vintergatan och den period då då vi ser så mycket det går av de centrala delarna av vintergatan från våra breddgrader. 

På denna bild ser man väldigt tydligt Lagunnebulosan som lyser upp med sin magenta färg och upp till höger om den ger Saturnus sitt tillskott av ljus. Ute till höger om Saturnus hittar vi de mörka stoftmolnen som bildar Pipnebulosan som även bildar bakbenet i Dark horse nebulosan. 

Vi är även inne i den del av året då vi har ett betydligt bättre och mörkare mörker än resterande del av året och den senaste veckan har jag fått flera mätningar med värden för den mörkaste kategorin av himlarna. Igår visade SQM-mätaren 21.85 på parkeringen vid Kungsstenarna. De tidigare mätvärdena vi har för denna plats var 21,57 och 21,72 från september 2016 resp augusti 2015.

Galaxkärnan. Foto: Jörgen Tannerstedt
Galaxkärnan med Saturnus. Foto: Jörgen Tannerstedt

 

Leave a Reply