Ett första försök med en fjärrobservation

sculptor-galaxy_ngc253_t27_tjern_it_10092017. Foto: Torbjörn Jern/iTelescope.net.
sculptor-galaxy_ngc253_t27_jern_it_10092017. Foto: Torbjörn Jern/iTelescope.net. (Det här är den lilla tumnagel-bild som automatiskt skapas i samband med exponeringen).

En av de vackraste spiralgalaxerna på södra stjärnhimlen, NGC253, som är en praktfull galax i Sculptor, blev GAF:s nye medlem Torbjörn Jerns första motiv när han den 10:e september testade iTelescope.net. Det är en enstaka 300 sekunders exponering med binning 1×1 och motivet föreslogs automatiskt av IT:s hemsida som styr instrument och kamera. Exponeringen gjordes i den röda kanalen. Som synes syns faktiskt en kolumndefekt långt ute till vänster. Teleskopet var Siding Springs “värsta” i Australien. Jag har för mig att det är en 60 centimeters alt-azi monterad RC.

Leave a Reply