Solen lever i allra högsta grad – X-flare!

Trots att den senaste solcykeln varit betydligt sämre när det gäller solaktivitet och antalet solfläckar än de närmast tidigare cyklerna har solen levererat väldigt frekvent och bra med norrsken tack vara stabila koronahål som legat kvar varv efter varv.

solen-x-flare21442809_10159324302930013_2001998588_n

Vi närmar oss även solar minimum men det hindrar inte solen för att hitta på intressanta saker. För ett par dagar sen var solfläcksgruppen 2673 lite och beskedlig men växte till sig ordentligt och blev väldigt aktiv. Detta ledde till ett M-klass utbrott i måndags som kommer att träffa jorden under kvällen (6/9) och kommer troligtvis ge norrsken i hela landet. Dock har vi precis haft fullmåne vilket gör att de allra sydligaste delarna av landet kommer få svårt att se något.

Men det allra intressantast inträffade för ett par minuter sen. Solfäcksgruppen 2673 levererade då en X utbrott (X2,27!!). Området har vridit sig lite och är inte helt i skottlinje med jorden men vi kommer definitivt få känna av denna smäll med! Håll i hatten 😛

 

De annars så stabila bilderna från SDO är något skakiga i samband med x-utbrottet
De annars så stabila bilderna från SDO är något skakiga i samband med x-utbrottet

Leave a Reply