Inomhuskörning del 3 – I ett avancerat läge med ett dyrt program

Jag har både Celestron CGEM DX-monteringen igång och SBIG ST-8300M-CCD-kameran hemma i föräldrarnas kök. Allt funkar som det ska.

Jag fortsätter att göra som Nasa, den amerikanska rymdflygstyrelsen, och bedriver astronomi och teknikutveckling inomhus under tak. Tyvärr är SMHI:s prognos nu att vintern når sydöstra Sverige under den andra helgen på nyåret och då blir det knepigt att använda altanen för live astronomiska observationer.

På den bärbara datorn är just programmet som uppges fixa allting Prism version 10 uppgraderad till den avancerade versionen, det vill säga den mest kompetenta. Det är en uppgradering som Hyperion Astronomy i USA bjöd gratis på till gamla trogna kunder vilket vi förstås tackar för. Nytillkomna intresserade frestas för övrigt med ett 80 dygns gratis “prova på-erbjudande”, och vana amatörastronomer inom astrofoto kan ha fördelar av det. Supporten är för övrigt bra, och du får svar inom några timmar om du kör fast. Observera dock att skulle det sedan bli fråga om köp så är programmet dyrt så du måste ha koll på vad konkurrenterna erbjuder innan du slår till. Standard stjärndatabaser, två stycken, finns i komprimerad form för nerladdning på deras hemsida, för övrigt.

På bilden nedan ses min nyligen installerade guidetub, som Claes en gång bar hem från Japan. Det är en 80mm SC-optik på f/10. Instrumentet är faktiskt det enda som jag hittills lyckats använda som guidetub och det var tillsammans med en Orion Starshooter som skymtar därbak.

Bilden längst ner visar en slumpvis skärm i Prism version 10 med såväl montering som CCD-kamera installerade. Nu återstår Xagyl filterhjul att koppla in.

Leave a Reply