En klar kväll som blev disigare och kallare

Min 102 mm ED-refraktor var i tjänst i kväll tillsammans med NEQ6-monteringen och Canon EOS 20da-kameran. Den klarade 100-tals bilder men när kvicksilvret nått ner till -3C var det stopp och jag får istället ta plattfältbilderna till helgen då mulet väder och +5C väntas.

Ett mycket välkänt objekt så här vintertid samt en aktuell komet blev motiven denna sena höst- tidiga vinterkväll (ännu utan ett stadigt kvarliggande snötäcke vilket vi tackar för). Inställningen av monteringen, fokus, kommunikationen med den gamla bärbara datorn. Ja allt fungerade mycket bra. Den aktuella stormen Alfhildas sista vindstötar ebbade succesivt ut. Prognosen var vindbyar på 15 meter i sekunden som skulle mattas till 12. Nu är datorn avstängd och det vidare arbetet med kopiering och bearbetning görs senare men de båda objekten såg mycket lovande ut. EOS 20da sparar mycket tid jämfört med den traditionella CCD-bildtagningen och LRGB-filtrering. Fortsättning följer.

Leave a Reply