Öppna stjärnhopar i Auriga

M37_04122018_102mmED_ref_f7_25x30sek_iso1600_eos_20da_jorgendanielsson_SigmaCombinedFiles_b_small

Auriga, Kusken, är som bekant observerbar året om och den innehåller några vackra öppna stjärnhopar. I början av december 2018 fotograferade jag några av dem och här är den första. Detta är en förminskad bild av originalet och så använde jag iso1600 eftersom jag fotade nebulosor och tog stjärnhoparna som en bonus. Vid nästa tillfälle går jag ner till iso800. Åter har jag låtit Regim göra jobbet med bildbehandlingen sedan jag lagt råbilderna och kalibreringsbilderna rätt i dess mappar. På denna bild kom en mindre rest av ett mörkt område ute till vänster och en tunn mörk kant i överkanten, som finns med på alla exponeringar med eos 20da, med. För att bildbehandlingen automatiskt ska bli rätt i Regim måste jag bocka för att den ska ignorera mörka kanter. Efteråt croppar jag bort dem och sedan går det att göra de slutliga justeringarna i ett vanligt bildprogram.

Leave a Reply