Trådlös astronomi inomhus

Min trotjänare NEQ6 med refraktorerna monterade och den här gången är det något högst annorlunda med motivet eftersom handkontrollen utgått och ersatts med Skywatchers Syn Scan WiFi-adapter för trådlös fjärrstyrning av monteringen.

Tänk att kunna sitta inomhus i stugvärmen och fjärrstyra din teleskopmontering och EOS-kamera ute i trädgården och det utan en sladdkoppling. Nu är det verklighet. Du kan bland annat ställa in monteringen mot kalibreringsstjärnor, få upp listor på nattens bästa objekt, programmera den för PEC-korrigering av drivningen, stänga av monteringen i ett pausläge med mycket mera.

Jag har en inofficiell kampanj igång för att bekämpa alla kablar och sladdar som krävs till montering och teleskop, kamera, värmare med mera. Nu varnar SMHI för kraft snöfall med start i natt så vintern är verkligen här men framåt vårvintern hamnar denna montering ute på balkongen för fjärrstyrd tjänstgöring. Senare ikväll provade jag också på min Skywatcher Allview alt-azi-montering. Du får byta kabel till en av de två som kommer med adaptern och strax så är den igång och kommunicerar. Trafiken går felfritt visar diagnostestet. Av praktiska skäl är det enklare att styra från PC än från mobilen. Jag lär mig mer hela tiden om hur inställningen ska göras. Det program som jag kör både i dator och mobil är SynScan Pro. Jag har för övrigt också hunnit att testa med min gamla bärbara Vista-PC och jo, det fungerar att styra monteringen från den också.

Det går att styra och göra exponeringar med en DSLR-kamera. Det som krävs att såväl montering och kamera använder det så kallade Snap-systemet med en liten tunn kabel mellan kamera och montering. Det finns på Allview. Just nu ligger kabeln i tryggt förvar ute i bilen. De testerna får ske senare.

Min trotjänare NEQ6 med refraktorerna monterade och den här gången är det något högst annorlunda med motivet eftersom handkontrollen utgått och ersatts med Skywatchers WiFi-adapter för trådlös fjärrstyrning av monteringen.
Den är inte stor SkyWatchers Syn ScanWiFi-adapter för trådlös fjärrstyrning av din montering och EOS-kamera och kostar med god marginal under 1000-lappen. Den första modulen jag fick levererad av AstroSweden höll dock bara några timmar innan lampan definitivt slocknade men igår hämtade jag ut denna ersättningsmodul, som hittills fungerar bättre.
Monteringen står uppe på övervåningen och jag styr från pc:n nere på bottenvåningen.
Monteringen står uppe på övervåningen och jag styr från denna pc nere på bottenvåningen. SynScan appen finns bland annat för IOS, Android, och Windows.

 

Leave a Reply