Den bästa bilden under vintern

jpeg-t68-jorgend-ic 434-20181110-012858-color-bin1-e-060-001(1). Foto: iTelescope.net/Jörgen Danielsson.

Den bästa bilden hittills under vintern är den jag tog med hjälp av i Telescope.nets observatorium i Bathurst i nordöstra Australien genom en Celestron RASA-optik med öppningen 11 tum och ljusstyrkan 2.2. Detta är tumnagelbilden. Exponeringen varade endast 120 sekunder. Instrumentet använder en färg-CCD. Det är alltså sanslöst ljusstarkt och mycket populärt. Bäst fungerar det med en DSLR eller en traditionell monokrom CCD men det är mycket svårt att montera ett filterhjul framför optiken på grund av dess korta backfokus om cirka 50 millimeter. Istället måste fotografen använda en filterhållare och exponera och byta filter ett filter i taget.

Tyvärr har de ansvariga för IT plockat bort den lilla färg-CCD:n på en tub med cirka 100mm öppning som fanns i Siding Spring-observatoriet. Efter det har jag inte använt observatoriet. Det skulle kosta allt för mycket i tid och pengar att tvingas använda metoden med att addera LRGB-exponeringar. Vid nyåret avrundade jag ett par månaders abonnemang på medelhög nivå och utmärkt minutpris för exponeringarna. Numera använder jag endast deras starter-trial abonnemang som kostar 200 kronor i månader. Det innebär att jag är aktiv astrofotograf på distans en bra kväll i månaden. Ofta blir det då från Nerpio-observatoriet i södra Spanien. Där fotograferade jag igår svaga kometer, två exponeringar lyckades men två andra misslyckades på grund av dålig tracking och ej i fokus. Jag reklamerade just de bilderna och fick igen mina spenderade poäng.

jpeg-t68-jorgend-m42-20181201-003651-color-bin1-e-120-001. Foto: iTelescope.net/Jörgen Danielsson.

Det här Deep Sky-objektet vet de flesta amatörastronomer numera vad det är för något. Som synes råkade en satellit passera genom bildfältet under exponeringen, som också skedde genom ovan nämnda Celestron 11 tum f/2.2 RASA. Detta är också endast tumnagelbilden.

 

Leave a Reply