Gammalt “skräp” blev till nytt stativ med wedge

Idag lyckades jag kombinera gammal “skräp” som legat länge i förrådet till ett rörligt stativ med wedge för min trotjänare Meade LX200 med 12 tums öppning.

Idag lyckades jag kombinera gammal “skräp” som legat länge i förrådet till ett rörligt stativ med wedge för min trotjänare Meade LX200 med 12 tums öppning. Wedgen byggdes av Rob då Epsilon Telescopes i England var aktivt och jag har använt den tidigare för detta instrument. Den stora finessen nu är att stativet blir rörligt. Jag kan rulla det ut och in från skyddet taket som delvis täcker altanen. Telescope dollyn, som det kallas, är för övrigt mycket använd till stativ till Skywatcher6-monteringarna och till Celestron CGEM DX-stativet. Som synes klarar dock inte det Meades bens bredd utan att jag fick hoppa över den traditionella “spännanordningen” utan uppfann en egen. Det syns inte tydligt i bild men jag skruvar fast ett “mothåll” i form av den hållare som håller kompassen när Meades traditionella wedge monteras. Nästa helg kommer åter en kompis på besök här och då ska vi sätta upp LX200 på plats. Notera på den sista bilden att hjulen har broms och därmed är bekväma och säkra. Tyvärr saknas ju funktionen finjustering i höjd för att kunna göra en korrekt avvägning men jag kommer att använda tunna bitar av trä, tänker jag. Tilläggas ska att stativbenen är avkortade och stativet anpassat för den lägre höjden med hjälp av ett speciallt kit som jag köpte från Scopestuff i USA för några år sedan och syn synes är Peterson Equipment tillverkaren. Meades originalstativ är ju väldigt högt och en gång designat för att användas för refraktorinstrument läste jag någon stans.

 

Leave a Reply