På vakt igen ute på balkongen – I arbete

Här om kvällen blev jag inspirerad av att snön smält undan och ställde ut CGEM DX-monteringen igen på balkongen och lyfte på den gamla Celestron 9.25-tum tuben. Det som återstår är fininställning av polen.

Det är vårvinter här i sydöst och på balkongen står min gamla utrustning på vakt igen. Kvällen då jag jobbade med den var det visserligen klart men blåsigt och -2C så det var inte läge att fininställa polen. Piren är byggd av Rob på dåvarande Epsilon Telescopes i England. CGEM DX-monteringen ansluter via en adapter. Monteringen är stor och tung och på gränsen till vad du hanterar säkert som en person men fördelen är god exakthet i följningen som tillåter upp till 60 sekunders enstaka exponeringar även vid lång brännvidd.

Här om kvällen blev jag inspirerad av att snön smält undan och ställde ut CGEM DX-monteringen igen på balkongen och lyfte på den gamla Celestron 9.25-tum tuben. Det som återstår är fininställning av polen.
Som vanligt blir kameran min gamla Sbig ST-8300M med OAG från Celestron och filterhjul av Xagyl, Kanada. På bilden är inte guidekameran på plats men det är en Orion Starshoter.

Uppdaterad den 25.2.2019:

I natt var det en ganska stjärnklar kväll och jag var igång på balkongen med inkörning av utrustningen. Det visade sig att jag ännu en gång lyckats placera monteringen i korrekt position från början så jag slapp labba med det. Av praktiska skäl, dvs jag har svårt att komma runt eftersom det är trångt, går det inte att släppa loss CGEM DX-monteringens 2-star align rutin utan jag måste nöja mig med quick align som enbart bygger på tid och plats. Slumpen gjorde att jag försökte sikta in instrumentet på Bikupan men förmodligen hamnade pekningen precis intill. Jag har inte tittat på bilderna ännu men tog en serie LRGB efter att jag hittat fokus och exponeringen var på 60 sekunder. Många såg hyffsat fokuserade och bra ut, andra hade en svag avdrift på grund av mekaniska och vindförhållanden. Programmet för styrningen av SBIG ST-8300M CCD-kameran var Prism Advanced. Optikens ljusstyrka var f/8 tack vare plattfälts- och komakorrektorlinsen från Baader. Vignetteringen var minimal och för rutin astrofoto jobb torde inte plattfältsbildtagning behövas. Efter ett par timmar drog dis och dimmoln in och en fuktig hinna lade sig över allting.

Uppdaterad den 27.2.2019:

Efter två ytterligare astrofotokvällar börjar jag att känna mig en aning matt. Nu är utrustningen klar för att användas för jobb som kräver mer exakthet. I natt ställde jag in monteringen med hjälp av 2 star align och då blev exaktheten i pekningen 95 procent. Du hamnar precis intill den begärda positionen. Den aktuella brännviden på optiken just nu är 1900 millimeter. Jag tar numera den extra tiden att namnge varje typ av bildserie som tas och därmed blir det väldigt mycket enklare under bildbehandlingen senare.Under nästa obspass tänker jag göra den extra arbetsinsatsen med att lägga till tre kalibreringsstjärnor så att pekningen görs med den högsta exakthet som går att få.

Vädret i natt började bra och under ett par timmar var förhållandena så bra som man kan förvänta sig så här års fast SMHI:s prognos var om höga slöjmoln som senare skulle tätna och sluta med dis och dimma under morgonen vilket senare visade sig stämma. Jag har inte tittat på bilderna ännu men fokus såg utmärkt ut, teckningen över bildfältet var mycket bra och någon vinjettering syntes inte till. OTA:n höll fokus trots att jag ändrade tubens läge fram och tillbaka vid några tillfällen så någon mirror shift finns inte, men mekanismen i fokuseraren är sladdrig och gör fokuspunkten svår att hitta. Exponeringstiden är alltid 60 sekunder, binningen 1×1 och de allra flesta bilderna blir bra men, som förväntat, kommer det då och då enstaka bilder som drivit, och det är på grund av det periodiska felet i monteringens drivning. Det går dock snabbt tillbaka till bra exponeringar igen.

Till nästa klara natt tänker jag vara bättre förberedd och påläst om aktuella om objekt att fotografera men vårvinterhimlen och hög höjd över allmänningens träd är ju begränsande faktorer. Det är Leo som sent om nätterna nu dominerar i söder och det innebär galaxer.

I natt var det en ganska stjärnklar kväll och jag var igång på balkongen med inkörning av utrustningen. Det visade sig att jag ännu en gång lyckats placera monteringen i korrekt position från början så jag slapp labba med det.

 

 

Leave a Reply