Omega-nebulosan NGC7293 i H-alfa fotograferad i svårt störande månljus

Uppdaterad den 25.5.19: Här är en närbild av Omeganebulosan NGC7293 i H-alfaljus men denna gång tagen genom ett Planewave CDK instrument kallat T32 i Siding Spring med öppningen 421mm och ljusstyrkan f/6.8. Såväl kamera som guider är av märket FLI men någon guidning behövdes inte för denna 300 sekunders exponering, som genomfördes med Månen på bara drygt 33 graders avstånd en handfull dagar efter full. Så aktiviteten i observatoriet var för tillfället mycket låg. Det utgick 50 procent månljusrabatt så jag betalade bara tio poäng och mer är astrofoto med så här stora instrument inte värda, tycker jag. Detta är den uppackade, kalibrerade originalbilden, men jag har fått krympa storleken från 48MB *.jpg till enbart 8MB.

Det här är Eta Carinae-nebulosan NGC3372 i H-alfa-ljus på drygt -50 graders deklination fotograferad med en 100-mm ljusstark APO-refraktor kallad T8 i iTelescope.net nätverkets Siding Spring observatorium i Australien för en knapp timme sedan idag den 21.5 svensk tid. Månen, bara något dygn efter full, stod drygt 90 grader bort. På grund av den kraftiga ljusnedsmutsningen är det bara monokromt astrofoto i H-alfa-ljus som fungerar. Det var inga problem för varken optiken eller monteringen. Flera hundra referensstjärnor hittades och guidningen startade utan något krångel. Den bild som visas här är en miniatyr tumnagelbild som automatiskt producerades då den kalibrerade originalfilen skapades.

Det här är Eta Carinae-nebulosan NGC3372 i H-alfa-ljus på drygt -50 graders deklination fotograferad med en 100-mm ljusstark APO-refraktor kallad T8 i iTelescope.net nätverkets Siding Spring observatorium i Australien

Sex timmar senare: Jag lyckades faktiskt just få ytterligare en H-alfa-exponering från Siding Spring just innan gryningen men då genom en 127mm APO refraktor, mycket ljusstark, som kallas T9. Exponeringen varade 300 sekunder och Månen, ett par dygn efter full, stod ynka 57 grader bort. Objektet är välkänt nämligen NGC7293 Helix-nebulosan.

jpeg-t09-jorgend-ngc7293-20190521-054015-ha-bin1-w-300-001. Foto: iTelescope.net/Jörgen Danielsson

Tilläggas ska att ingen guidning användes och tack vare att det var svåra störningar av månljus utgick maximal rabatt på exponeringsavgiften och det innebär 50 procent i avdrag på ordinarie avgift.

jpeg-t32-jorgend-ngc7293-20190523-033904-ha-bin1-e-300-001

Uppdaterad den 23.5.19: Här är en närbild av NGC7293 i H-alfaljus men denna gång tagen genom ett Planewave CDK instrument kallat T32 i Siding Spring med öppningen 421mm och ljusstyrkan f/6.8. Såväl kamera som guider är av märket FLI men någon guidning behövdes inte för denna 300 sekunders exponering, som genomfördes med Månen på bara drygt 33 graders avstånd en handfull dagar efter full. Så aktiviteten i observatoriet var för tillfället mycket låg. Det utgick 50 procent månljusrabatt så jag betalade bara 8 poäng och mer är astrofoto med så här stora instrument inte värda, tycker jag.

Och här är samma motiv men jag har justerat kontrast och ljushet. Detta är den uppackade originalbilden som gått från *.TIF-format till en *.jpg-fil på 48MB. Jag fått krympa den till enbart 8MB. Foto: iTelescope.net/Jörgen Danielsson

 

 

Leave a Reply