Sydliga galaxer och en komplett nebulosa

jpeg-t63-jorgend-m104-20190527-195212-luminance-bin1-e-120-001. Foto: Jörgen Danielsson/iTelescope.net

Sydliga galaxer och en komplett nebulosa råkade bli temat i morse svensk tid när det var lugnt tidigt på kvällen australiensisk tid i Bathurst-observatoriet på öns nordöstra kust i iTelescope.net-nätverket. Instrumentet T68, som är ett 11-tums Celestron f/2.2 RASA-instrument, var upptaget hela tiden. T63, en RC med diametern 43.1 centimeter och ljusstyrka f/9, däremot var ledigt hela tiden utom när undertecknad körde det remote. Dess brännvid är alltså nästan 4 meter och det lämpar sig enbart för högupplösta närabilder av objekten. Det guidar under exponeringarna.  Den rekommenderade exponeringstiden är 5 minuter men CCD-kameran är monokrom och försedd med ett filterhjul. Den som önskar en LRGB-bild i färg skulle alltså behöva spendera 4 x 5 minuter exponeringstid och det blir för dyrt. Jag nöjde mig med 4 x 120 sekunder. Sammanfattningsvis använde jag cirka 30 av månadens tilldelade 40 poäng (exponeringsminuter) under en dryg timme. På den mellannivå av abonnemang som jag använder innebär det nu att jag avvaktar en månad till nästa astrofoto-natt på sydliga nejder. Det känns bra för annars skulle jag bara vräka på med många fler och mycket billigare Deep sky-foton…

Det här är den monokroma 120-exponeringen under 120 sekunder med en CCD-kamera  av M8, Lagunnebulosan. Tidigare hade jag lyckats med L- och R-exponeringarna medan dåligt väder stängde taket för G- och B-bilderna. Nu har jag materialet till en komplett LRGB-bild av M8. (Bilden är endast en miniatyr av originalet). Foto: Jörgen Danielsson/iTelescope.net
jpeg-t63-jorgend-ngc5128-20190527-193756-luminance-bin1-e-120-001.jpg. Den heter Centaurus-A, finns i M83-gruppen galaxer och är den närmast kända radiogalaxen, enligt uppgift från nätet. Den upptäcktes av James Dunlop 1826. Foto: Jörgen Danielsson/iTelescope.net

Leave a Reply