En stenkul utflykt till spår från istiden

Sommarens bleka natthimlar är här och teleskopen vilar i garderoben. Då är det dags för geologiutflykt i vårt grannskap fast i försommar var tyvärr våra medlemmar tröga ifråga om deltagande till söndagens utlysta evenemang. I vart fall blev det deltagande av GAF-ordförande plus en medlem till med anhörig som svarade för idéer om intressanta platser. Det blev faktiskt en riktigt bra utflyktsrunda i regionen inklusive ett par nya utflyktsmål sedan sommarvädret stabiliserats efter nattens regn och skyarna på himlen dämpade solen och gjorde fotograferingen lättare.

Det här är såvitt känt regionens största, mest massiva och imponerande flyttblock och det finns i Nybrotrakten. Bilden är en mosaik av cirka tio exponeringar som satts samman av programmet ICE, Image Composite Editor av Microsoft. Foto: Jörgen Danielsson
Vi uppskattar flyttblockets totala höjd till cirka tio meter varav ungefär tre ner i backen. Det består av granit och vikten bör räknas i över 100 ton, säkert närmare 200. Foto: Jörgen Danielsson

Vi gjorde ett återbesök vid regionens sannolikt största flyttblock som finns i skogen i Nybrotrakten, och det har faktiskt inte rört på sig efter vårt första besök där i maj i fjol…

I skogen gömmer sig bjässen så här effektivt men visst är det något trollskt över dess viloplats?
På andra sidan i landskapet finns ett hygge som blottlagt ett stort fält med större eller mindre flyttblock och där finns också ett block som är kluvet. Den ett par kilometer tjocka isen utövade ett enormt tryck och spräckte en del block.
Här en närbild. Spräckta, stora flyttblock har sett förekommer vid de flesta samlingarna av block. Foto: Jörgen Danielsson

Lövö naturreservat vid den mellersta Kalmarläns kusten var nästa mål och inte så mycket för spår från istiden utan just för naturreservatets skull (och alla gärdesgårdar där). Men istidens spår förnekar sig inte. Vad är det som ligger där borta i landskapet om inte ett slags enormt ägg som av ismassornas enorma krafter kluvits i två delar. Det har format en slags konstnärligt utförd skulptur, tycker jag.

Nej, det är inget jätteägg från en alien från rymden som öppnat sig. Det är ett vackert slipat flyttblock som den senaste istidens ismassor sedan öppnade likt ett gigantiskt, hårdkockt ägg. Foto: Jörgen Danielsson
Nej, det är inget jätteägg från en alien från rymden som öppnat sig. Det är ett vackert slipat flyttblock som den senaste istidens ismassor sedan öppnade likt ett gigantiskt, hårdkockt ägg. Foto: Jörgen Danielsson
Vyn från andra sidan.
Alf-Arne Olsson tipsade om att besöka Kevershäll i Mönsterås kommun. Det är en höjd på 63 meter över havet och är traktens högsta punkt. Berget formades av inlandsisens framfart för tusentals år sedan. Under den så kallade Ancylustiden år 7000 till 5000 år före Kristus var Östersjön en insjö och Sverige hängde ihop med Danmark. Spår från sjöns strandlinje har hittats på Kevershälls södra sida 29 meter över havet, enligt uppgift från en information som kommunen svarar för. Bergets topp låg aldrig under vatten. Det består av lättvittrat porfyr. Foto: Jörgen Danielsson
Det är svårt att visa branten i bild men lita på fotografen. Kevershäll är brant och i bilden ses en liten del av den enorma utsikt över regionen som besökare får när de klättrat upp i ett utsiktstorn. Foto: Jörgen Danielsson
Sagor och sägner omger Kevershäll och denna formation kallas för Kevershälls port.
Och vyn från andra sidan. Stigen går alltså under de lutande flyttblocken. Foto: Jörgen Danielsson

Landskapet vid höjden har en vandringsled och är dubbelt så lång som den sträcka som vi gick. Är platsen att rekommendera för turistbesök? Svaret är ja men med förbehållet att besökarna måste klara av brant klättring i vissa partier, och lekande och stojande barn bör nog hitta en jämnare, säkrare plats att vara på. Förskolebarn har gjort ett trevligt arbete på trolltemat och målat och fantiserat om troll och lagt ut stenar utmed den stig som vi gick. Det sitter en informationstavla vid parkeringen om sevärdheten vid parkeringsplatsen.

Förskolebarn har gjort ett trevligt arbete på trolltema vid Kevershäll i Mönsterås kommun, och platsen omges av sagor och sägner.

 

 

Leave a Reply