Ett bättre begagnat fynd från UK

Ett bättre begagnatfynd från UK – 40 pund plus 13 dito för frakten. Förhoppningsvis löser det problematiken med att få till rätt uppsättning för guidning vilket Celestrons moderna, större Off Axis guider hittills inte lyckats lösa.

Jag brukar kolla in https://www.astrobuysell.com/ och det är förvånadsvärt vad mycket prylar som är i omlopp, och oftast hinner de knappast användas innan det är dags för försäljning som bättre beg. Jag upptäckte den intressanta annonsen i förra veckan och kontakterna har sedan varit perfekta med säljaren, som först dock måste modernisera sin betalningsmetod. Bankbetalning mellan länder för en mycket liten summa fungera liksom inte så bra i praktiken med tanke på alla avgifter…

Celestron Radial Off axis Guider sitter på plats bakom f/6.3-reduceraren och den ger dig 105 mm backfokus att leka med. CCD-kamerans chip sitter därmed ungefär på rätt position, det är bara några millimeter för långt. Guidern, däremot, som inte finns med på denna bild, behöver en distanshylsa för att nå upp till 105 mm.
Det är enkelt och smidigt att labba med grejerna när instrumentet sitter uppe monterat och klart – fast inomhus.

Uppdaterad den 20.6.2019: Jag jobbade med OAG igår och det slutade i att jag fick vända CCD-kameran upp och när för att både den och guidekameran ska ha möjlighet att samtligt nå det ideala måttet bakom f/6.3 reducern och det är 105 mm. Sitter OAG som tidigare går det inte att få Orion Star Shoot guidern på plats eftersom dess diameter är stor och inte av okulardiameter som många av dagens guidekameror.

Med CCD-kameran upp och ner vänd är det fritt fram för guidekameran att kunna nå den ideala placeringen.
På mitt bättre beg fynd från i fjol den gamla Canon EOS 20da sitter numera Celestrons större OAG monterad och framför den Baaders f/8 field flattner och coma korrector, som vid det här laget snart bör vara tio år gammal. Den gör underverk med bildfältet i en ännu äldre äkta Schmidt-Cassegrain som Meades LX200. När det gäller måtten är det ideala backfokus för den 97.5mm bakom den främre gängan. Det nås inte exakt men det är faktiskt nära och det ska bli spännande att se hur denna kombination klarar sig.
Så här ser det ut på balkongen från igår med såväl 102 mm och 80 mm refraktorer monterade på CGEM-DX-monteringen. Jag har inte rört den sedan i vårvintras. Då var polinställningen så exakt att det gick att fotografera minutlånga exponeringar vid knappt 2000 mm brännvidd utan guidning.

 

 

Leave a Reply