En ofullständig serie kometbilder

I förra veckan lyckades jag fjärrobservera C/2017 T2 (PANSTARRS) med hjälp av instrumentet T18 i Astrocamp, Nerpio i södra Spanien, som är en medelstor reflektor av modern typ och som tecknar bilderna och stjärnorna mycket bra. Äntligen ska tilläggas för det var många nätter innan dess som vädret eller tekniska problem störde itelescope.net där. Scriptet matade på instruktioner korrekt och jag kan svära på att det också rapporterade att det skapat en previewimage i jpg format för den första bilden, som ju var i luminancekanalen. (Fast det stämde inte, ett tekniskt fel gjorde att någon sådan bild inte sparades). Trist. Den var vacker. I alla fall flöt det på bra med R och G-bilderna och B-såg lovande ut den med fast efteråt kunde jag konstatera att exponeringen visserligen genomförts men att guidningen hakat upp sig och att resultatet blev en slags dubbelexponering.

Så sammantaget ansåg jag att resultatet av min LRGB-begärda session var så dåligt att jag begärde att få tillbaka poängen som den kostat för ett nytt försök och det beviljades snabbt. Dock blev det senare i anläggningen i New Mexiko som mitt astrofotande av kometer fortsatte men inte av just denna komet kallad T2. Här är den ofullständiga serien. T18 fick verkligen jobba. Den beställda exponeringstiden var 4 x 200 sekunder men totalt inklusive ett par autofokuserings sessioner och när guidekameran och dess system kämpat färdigt tog det 43 minuter!

C/2017 T2 (PANSTARRS) i 200 sekundersexponeringar genom rött, grönt och blått filter. Foto: Jörgen Danielsson/iTelescope.net

 

Leave a Reply