C/2020 F3 (NEOWISE) tackar för sig

C/2020 F3 (NEOWISE)_80mmED_f7_22072020_20x15sek_eos_ergon_danielsson

Komet C/2020 F3 (NEOWISE) tackar för sig som ett objekt synligt för blotta ögat på en mörk landsbygdshimmel. Den 22.7 passerade kometen som närmast jorden på sin väg ut efter solrundningen för ett par månader sedan. Det blev den ljusstarkaste och pampigaste kometen under de senaste 25 åren. Den här bilden togs från södra Öland genom en 80mm ED f/7-refraktor. 20 x 15 sekunders exponering stackades. Själv studerade jag den under en kvart på skymningshimlen i nordväst för blotta ögat genom en 20x80mm kikare från en plats söder om Kalmar för 14 dagar sedan. Tyvärr växte sedan under de kommande dagarna ett kraftigt högtryck in över södra Sverige och dess dis förstörde möjligheterna för fler visuella och fotografiska studier. I varje fall är det – som synes – en klassisk komet i sin struktur. Huvudet med koman i grönaktigt ljus på grund av påverkan av UV-strålning och den gula stoftsvansen är tydlig men den blåaktiga plasmasvansen syns inte bra på denna bild. Sammanlagt användes 5 minuter exponeringstid. Jag hade lånat ut tub och min Skywatcher NEQ6-montering till bröderna Jens och Matias Ergon soms svarade för astrofotandet i detta speciella och högst akuta läge.

Leave a Reply