Den praktfulla kometen C/2020 F3 (NEOWISE) är cirkumpolär

Den bästa kometen på i alla fall 20 år visar sig just nu på natthimlen och har klättrat så pass högt upp att den i cirkumpolär. Med cirka +1.5 i magnitud är den synlig för blotta ögat och den rapporteras av ett par av GAF:s medlemmar som bor på gränsen till Blekinge i natt ha en lång, bred svans efter ett tydligt huvud. De hade problem att hitta den eftersom de först sökte efter något litet objekt men det visade sig strax vara ett mycket stort, vackert objekt. De observerade den vid midnatt och den stod då i norr. Grafik: The Sky Live.

Uppdaterad den 12.7.2020: Den bästa kometen på i alla fall 20 år visar sig just nu på natthimlen och har klättrat så pass högt upp att den blivit cirkumpolär. Med cirka +1.5 i magnitud är den synlig för blotta ögat och rapporteras av ett par av GAF:s medlemmar som bor på gränsen till Blekinge i natt ha en lång, bred svans efter ett tydligt huvud. De hade problem att hitta den eftersom de först sökte efter något litet objekt men det visade sig strax vara ett mycket stort och vackert . De observerade den vid midnatt och den stod då i norr. Grafik: The Sky Live.


Uppdaterad den 6.7.2020: Komet C/2020 F3 (NEOWISE) har etablerat sig som en praktfull komet synlig för blotta ögat på morgonhimlen över södra Europa, exempelvis. Den har en tydlig och lång svans. Det här måste vara den finaste kometen sedan Hale-Bopps dagar! Grafiken här visar kometens position vid 04-tiden på himlen över södra landet den 9.7 då dess elongation ökat till minst 20 grader från solen.

komet_C2020_F3_Neowise_gryning__09072020. Grafik: Skärmdump från The Sky Live.

Den relativt nyupptäckta kometen C/2020 F3 (NEOWISE) betecknas fortfarande som mycket lovande sedan den nu kommit fram bakom solen och sakta hamnar på en observationsbar position igen och den är ljusstark. Efter den 9.7 kommer den att ha nått ut till större än 20 graders elongation. För närvarande är ju även Månen nära full och vi har ju kraftigt sommarljusa himlar så förhållandena är inte optimala.På nätet börjar det komma positiva obsrapporter trots svårigheter att se den. Dess visuella magnitud  den 1.7 angavs till +1, exempelvis, sedd från Arizona, och den 2.7 till 0 från Spanien.

Kolla in www.spaceweather.com, exempelvis med text och bild om en obs från Spanien.

För en bakgrund om kometen och grafik över dess förväntade rörelse över stjärnhimlen se exempelvis www.wikipedia.se

 

Leave a Reply