Sommarrea på astronomiprylar som behöver ett nytt hem

Fältstation 12 i Grönhögen vid Medborgarhuset och GAF var med – Observationstältet var rest och här ses dess innertält, myggnätet och öppningen för teleskop.
  • Det blir ju tyvärr inget Sagittarius-möte i sensommar så jag får istället puffa för denna sommarrea här på nätet. Syftet är att återvinna en del utrymmet i garage och förråd samt förstås få in en del kontanter. Jag håller på att modernisera tillbehör och elektronik till de instrument som finns kvar.

SOMMARREA:

  • SÄLJES KENDRICKS Observationstält Stargate, cirka tio år gammalt med fyra sovplatser och ett separat utrymme för att ställa upp ditt teleskop. Det är utrustat med ett inner- och yttertält, myggskydd med mera och klarar relativt hård blåst upp till kuling men bara om du skaffat kraftigare tältpinnar att trycka ner i backen.  Tältet är ett utmärkt sätt att maskera ditt uppställda instrument medan du är ute och kollar in resten av stjärnträffens deltagares utrustningar. Du kan hantera uppsättningen själv men en kompis extra händer underlättar speciellt om det är lite blåsigt. Det skapar ett utmärkt vind- och daggskydd och du kan ha din utrustning uppställd och inställd i skydd under många dygn.
  • Jag köpte mitt tält privat av AltairAstro i UK för 7000 kronor. Det är fortfarande oanvänt och ej uppackat. På bilderna syns GAF:s tält av samma modell och det används faktiskt ännu då och då. Det var mycket nära igen sent förra sommaren i samband med en offentlig visning på norra Öland. Denna modell tillverkas inte längre av företaget som inte lyckades få tillräckligt stor volym på den uppföljande modellen och därför – tyvärr – helt tvingades att lägga ner tillverkningen av observationstält. Ute på marknaden finns fortfarande inget liknande tält.
  •   Begärt pris: 5000 SEK + frakt. Det väger cirka 12 kilo så helst ser jag att köparen hämtar tältet som är smidigt packat i en enda större bag. Det lastas enkelt i en vanlig personbil. För två år sedan var jag för övrigt nära att lyckas sälja det till en svensk amatör men affären blåstes av i sista stund. Priset är inte förhandlingsbart. Som sagt. Ett sådant här observationstält går inte längre att köpa ute på marknaden.
  • Kontakta: Jörgen Danielsson: jorgend56 (at) gmail.com i Nybro.
Anders Wettergren och Claes Martinsson undersöker observationstältet i samband med ett tidigare Sagittarius-möte. Upp till medelstora instrument får plats utan problem, sedan drar du för myggnätet och när objekten att studera tar slut framåt småtimmarna finns fyra sovplatser i kupén intill.

Ottenby Camping på södra Öland, Kendricks observationstält var  i tjänst under en Sagittarius-träff, och Lars, Thomas  och Sven löste världsproblem.
Den här Meade ETX125 Maksutov Cassegrain tuben är ett gränsfall. Sälja eller behålla? Den köptes av Conny under en VSP stjärnträff för cirka tio år sedan. Optiken är superskarp men fokuseringsanordningen är sladdrig vilket är ett känt fel för modellen. Du behöver skaffa en så kallad helikal fokuserare för att få mer exakthet i rörelsen och de är billiga. Pris:2500 kr. Alt-azi monteringen ingår dock inte i försäljningen.
Skywatcher 10 tum f/5 Newton-tuben säljes för 3000 kronor. Det är en tub med en historia. För drygt 10 år sedan köpte jag den då Astromedia i Göteborg lades ner. Det var den sista större prylen på lagret, rapporterade ägaren. Skicket är utmärkt. Den är lätt att kollimera. Det som saknas är en liten 12V fläkt fläkt att skruva fast på baksidan av primärspegeln för snabbare avkylning och stabilare luftström i tuben typ fläkt till en dator. CGEM DX-monteringen ingår inte i försäljningen.
SW 10-tuben f/5 på EQ6-monteringen. Här syns den monterad på min första Skywatcher EQ6-montering, som nu också annonseras ut för försäljning.

* EQ6 fick tidigt ett motorproblem och jag köpte en utbytessats med elektronik och motorer och det förklarar den svarta färgen på panelen. Dess skick nu är utmärkt. Pris: 3000 kronor. Hämtas på plats eftersom den väger en del.

Med i försäljningen följer två motvikter samt stativ, som med tanke på dess ålder dock börjar bli slitet men fortfarande kan köpas som reservdel eller bättre beg. För närvarande har jag lånat ut dessa grejer till en lokal GAF-medlem. EQ6 är alltså gammal men ändå fortfarande aktuell och för några år sedan lyckades jag faktiskt under en kväll få igång helt korrekt guidning.

Handkontrollen är uppdaterad till en modern version. En modernisering som tål att tänka på är dock att helt hoppa över handpanelen och skaffa en EQMOD-sats istället för direktanslutning till en PC. Kostar cirka 600 kr. På senare år har det kommit en modifiering av anslutningen till instrumentet från den mindre Vixen-standarden till den moderna och bredare Losmandy. Tyvärr upptäckte jag i fjol går det dock inte att montera en sådan “anslutningspuck” på denna monteringen på grund av dess äldre standard men det gick på min modernare NEQ6. Skywatchers ingenjörer tog en fikapaus för mycket när de designade mekanismen för inställningen av polhöjden vilket sker med hjälp av primitiva och lättböjliga skruvar. De ligger an mot flikar av metall i monteringens bas. Den är en usel lösning som gör inställningen oexakt och omöjlig att hantera när den är lastad med ett instrument. Tack och lov har det på senare år kommit fram en tekniskt bra lösning till ett rimligt pris för att korrigera defekten, kostnad 1600 kronor, och du fixar modifieringen på en timme i din verkstad. Efter det hamnar skruvarnas spets i en glidbana av metall, de kan inte böjas, och du kan till och med ställa in polhöjden även om monteringen bär ett tungt teleskop. NEQ6 är uppdaterad.

* Jag har även en alt-azi manuell montering som köptes av Astro i Danmark vid ett VSP-möte till försäljning, och begärt pris 1000 kronor samt en gammal 6 tum f/5 klassisk Newtontub köpt av Astro under en tidig Sagittarius stjärnträff. Dess fokuserare är hög och OTA:n passar därför bäst för den som vill ägna sig åt mån- och planetstudier. Optiken är överraskande skarp och bra. Begärt pris 1000 kronor. De är tillsammans just nu utlånade till en GAF-medlem som vet om önskemålet om att sälja.

TILLFÄLLIGT VÄDERSKYDD

* Behöver du ordna ett tillfälligt skydd för dina prylar på bakgården, veden, mc:n, redskapen m m? Jag har ett antal rör samt kopplingar till försäljningen som enkelt ordnar stöd för en presenning. De köptes för ett antal år sedan då Jula marknadsförde dem men projektet stannade av. Idag är de svåra för att inte säga omöjliga att få tag i. Det ingår 2-meters och 1 meters längder och 90 graders och 45-graders kopplingar. Du hanterar ihopsättningen med hjälp av en metrisk hexnyckel. Grejerna hämtas på en släpvagn. De finns förvarande i utkanten av trädgården på ett släkttorp söder om Kalmar. Begärt pris: 5000 kronor, köptes för cirka 8000-10000 kronor. Finns intresse skickar jag fritt med ett antal standard och mestadels ytbehandlade pallkragar för att liva upp ditt odlande i trädgårdslandet.

 

Leave a Reply