Den vackra M101-galaxen under arbete

jpeg-t18-jorgend-m101-20200727-230217-luminance-bin1-w-300-001(1). Foto: Jörgen Danielsson/iTelescope.net

För cirka tio dygn sedan hade jag en lyckad session hos AstroCamp i Nerpio i södra Spanien och fick jobba ostört med deras instrument T18, som är medelstort och har en brännvidd av 2.5 meter. Scriptet försökte förgäves att få igång guidningen korrekt men gav tillslut upp och exponerade 300 sekunder oguidat. Det här är resultatet genom luminancefiltret.  De atmosfäriska förhållandena var mycket bra som synes. Galaxen M101 kommer inte att ändra sig särskilt mycket till att nästa chans för att få en ännu bättre bild dyker upp och det blir ju med samma instrument och samma kamera utan att positionerna har ändrats.

Exponeringarna i rött, grönt och blått (nedan) blev också oguidade efter en längre procedur av scriptet att försöka få igång guidningen men åter gav det slutligen upp och lyckades ta riktigt bra 300 sekunders exponeringar. Jag lade sedan någon timme på att försöka få mina CCD program att genomföra en standard registrering av bilderna, dvs att lägga dem rätt efter att ha matchat stjärnorna. Det var bara det tyska regim som klarade det och det förlöpte snabbt och smidigt. Sedan dess har jag inte haft tid att fortsätta med att jobba fram LRGB-bilden men den kommer.

Exponeringarna i rött, grönt och blått blev också oguidade efter en längre procedur av scriptet att försöka få igång guidningen men åter gav det slutligen upp och lyckades ta riktigt bra 300 sekunders exponeringar. Det här är endast de små tumnagelbilderna vilka sedan dessutom trycks ihop ytterligare på GAF Webben. Foto: Jörgen Danielsson/iTelescope.net

Uppdaterad den 7.8.2020: Ikväll lyckades jag med att få fram en hyfsat LRGB-bild på sammanlagt 4 x 300 sekunders exponering genom iTelescopes T18 instrument, som är medelstort och har brännvidden 2500 millimeter. Det tog mig nästan två timmar… PRism Advance 32bitars versionen är helt enkelt inte vuxen att klara den operationen utan det måste bli med den kraftfullare 64-bitars, som också ingick i leveransen när jag köpte programmet för en handfull år sedan. Dock. Det klarar inte att registrera bilderna. Den äran går istället till tyska regim, som är gratis och hämtas på nätet, som fixade det hela på under en minut. Därefter tog det stopp. Att göra en LRGB-bild i det är inte likas enkelt. Den sista finnishen blev med ett standard bildbehandlingsprogra. Slutresultatet kom ut med mycket störningar, det vill säga mörkström subtraktionen funkade inte fullt ut i deras automatiska kalibrering. Min misstanke går till dagens extrema hetta över Spanien.

Den färdiga LRGB-bild som visas här är behandlad med gauss filtrering för att skymma punkterna av brus. Kvar finns några kraftigare, aningen konstiga stjärnlika punkter på rad. Jag är osäker på vad det är för något. Satelliter som sakta roterar? En av en slump stjärnor. Undersökning pågår. I vart fall går galaxen fram bra. Liksom alltid tidigare är det sedan bara en liten tumnagel bild som visas här på GAF Webben och den är i sin tur sedan ihoptryckt av bileditorn på webbsidan.

Uppdaterad den 7.8.2020: Ikväll lyckades jag med att få fram en hyfsat LRGB-bild på sammanlagt 4 x 300 sekunders exponering genom iTelescopes T18 instrument, som är medelstort och har brännvidden 2500 millimeter. Foto: Jörgen Danielsson/iTelescope.net

 

 

Leave a Reply