Det stora Newtonteleskopet ska moderniseras

Det stora Newtonteleskopet är nu nere för modernisering

Allmänhetens astronomiska visningskvällar är ju tyvärr sedan några månader tillbaka inställda vid Station Linné söder om Ölands Skogsby på grund av den pågående covid-19-pandemin. I väntan på bättre tider och för att ge plats åt trädgårdsstolar med mera monterade jag idag med viss hjälp av lokala medarbetare ner instrumentet. Det har klarat sin passivitet under plastskydd bra och trots ett rejält lager med damm och skräp på utsidan visade sig innehållet vara oskadat. Den 12.5 tum stora huvudspegeln med ljusstyrka 6.3 är fortfarande skinande blank och utan oxid efter omaluminiseringen för några år sedan. Det vill säga. Spegeln har gillat temperaturen och det har inte bildats fukt som påskyndat åldringsprocessen. Tuben är delvis moderniserad med en ny spindel och sekundär. Nu funderar jag på att skaffa en rejäl 3-tums Losmandyskena och förse tuben med det som det saknat under de cirka 20 år som jag ägt instrumentet Meade Research Series Newton nämligen en stabil montering. Min CGEM-DX-montering på det korta stativet från avsomnade Epsilon Telescopes i UK skulle klara det. Jag köpte med en extra 10-kilosvikt då monteringen införskaffades och 20 kilo kommer att kunna mota tubens tryck bra.

Det stora Newtonteleskopet är nu nere för modernisering och glädjande nog håller fortfarande spegelytan sin fina kvalitet efter omaluminiseringen för några år sedan.

Uppdaterad den 1.9.2020: Nu är den stora tuben hämtad och parkerad i garaget i föräldrarhemmet efter långvarig tjänst för publika visningar på Öland.

Nu är den stora tuben hämtad och parkerad i garaget i föräldrarhemmet efter långvarig tjänst för publika visningar på Öland.

 

En 3-tums Losmandyskena modell CGE 1400 är levererad för att i framtiden kunna koppla instrumentet till en modern montering. Det som närmast krävs är borrning av två hål. Uppskattad vikt som skenan och monteringen måste kunna bära är 25 kilo inklusive huvudspegeln. Denna installation blir dock inget som jag gör själv utan vid speciella tillfällen. Det krävs två transporter med bil för att få grejerna på plats.

 

Leave a Reply