Min premiärbild av Mars

Så samspelade då äntligen alla variabler som teleskop, teknik och väder och tidigt i morse tog jag min premiärbildserie av Mars under denna opposition. Planeten står närmast extremt högt upp  på himlen och går nu upp i ett bekvämt läge för att ses i sydöst framåt 01-tiden.

Mars, premiärbild för oppositionen 2020. Tid: Cirka 03.30 den 15.8.2020. Celestron 9.25 tum f/10, neximage5. 480×640 upplösning. Foto: Jörgen Danielsson

Just nu är jag i tidsnöd – och ganska trött efter obspasset fram till 04.00 och bara få timmars sömn, men det var mödan värt. I sista stund måste jag byta OTA:n på CGEM-DX-tuben från 8 tum RC till 9.25 tum f10 SC. Problemet med denna hobby är ryckigheten. Det är inte varje natt som tillfälle ges för obsar. Så nu var sökaren ej kalibrerad och det kostade cirka en timme. Tack gatlampa du var bra att sikta på! Trots en därmed ej exakt inställning av monteringen till att börja med trackade den bra och Mars vandrade bara långsamt fram över Neximage 5-video sensorn.

Fokuseringen gick bra. Jag använder den överexponerade videobilden och försöker fokusera ner den till minsta storlek och så justerar jag exponeringstiden tills planeten ser normal ut. De atmosfäriska förhållandena var utmärkta ochseeingen stadig så här i slutet av ett långvarigt sommarhögtryck men ändå rör ju luftmassorna på sig. Av tio stillbilder med en sekunds intervall blev en till två riktigt bra. Jag använde programmet iCap 2.4. Videosnuttar blir en uppgift för nästa tillfälle.

Det här obspasset markerar också premiären för användningen av min precis inköpta ZWO ADC-korrektor, som är ett prisma som har en viss rörlighet för att neutralisera den regnbågseffekt som atmosfären vållar och främst i blått och rött ljus för planeter som står lågt. I natt var prismat installerat men inga justeringar gjordes. Som synes behövdes det knappast.

Fortsättning följer.

Uppdaterad den 19.8.2020: Några fler astrofoto sessioner de följande nätterna blev det tyvärr inte på grund av svårt horisontdisigt högtrycksväder eller rent av mulnande och dis och dimma. Här är i alla fall en annan variant på bildhanteringen.

Mars något annorlunda färgbehandlad.

 

 

Leave a Reply