En natt ute på landsbygden i fullmånens sken

Nej, någon videofilmad vacker planet blev inte resultatet av min ute natt på landsbygden söder om Kalmar men i övrigt gick aktiviteterna bra vid släkttorpet denna premiärnatt för avancerad observationer. Skywatcher NEQ6 monteringen presterade en pekning som bättre än väntat. Polinställningen gick smidigt efter uppgraderingen här om året av mekanismen till höjdläget.

Premiären för avancerade observationer från landsbygden söder om Kalmar är avklarad men natten var mycket disig och monteringen kan ställas tre meter längre österut för att få en bättre utsikt åt söder.

Liksom tidigare vill inte den gamla och enkla sökaren till Celestron 9.25-tuben vara stabil utan den ändrar läge mellan observationspassen. Turligt nog fanns ju fullmånen uppe så den justeringen gick smidigt. Jag använde iCap 2.4 appen och en 3.0 usb-kabel med förstärkning av signalen ut till Celestron Neximage 5 videokameran.

Medan först Jupiter och sedan Saturnus förargligt snabbt smet förbi lågt i söder och snart doldes av träd och buskar övade jag att köra appen mot Månen. Atmosfären var överraskande ostadig. Seeingen såg visserligen bra ut för blotta ögat men diset var kraftigt och endast de ljusstarkaste stjärnorna synes.

Mot slutet började monteringen att protestera genom en stadigt blinkande röd lampa och det tydde på att elektroniken inte längre var nöjd med spänningen och strömmen från blybatteriet. Det här med 12V strömförsörjning är ett pågående problem.  Det var dags att avrunda för natten. Slutligen var naturligtvis Mars uppe nu när klockan var över midnatt och syntes bra i en glänta över trädtopparna åt öster. Jag noterade att till nästa natt kan jag ställa monteringen tre meter längre åt öster och fortfarande ha norra himmelspolen klart inom synhåll men också få en bättre utsikt åt söder.

Det hr är en modern nyhet, en bahtinovmask för att underlätta exakt fokusering. Jag skaffar masker till alla mina optiska tuber och den här Clestron 9.25 tuben har en mask som passar både den men också en 10 tums f/5 newton i min ägo.

 

Leave a Reply