Envisa hösthögtryck har satt stopp för observationerna

Några bildvarianter på min instrumentuppställning ute på balkongen. Nu är allt klart för videofilmning vid lång brännvidd det vill säga hög förstoring. Planeten Mars syns på en del av bilderna och på en av dem, den näst sista, 3616 har den nästan korrekt rödorange färg. Vi får inte kräva för mycket av en standard mobiltelefon avseende nattfotografering samtidigt med blixt och rött är inte dess sensors starkaste sida men dagljusbilder blir mycket väl färgbalanserade.

Början till dagg skymtar för övrigt på teleskoptubens korrektor och för bildens tydlighets skull satte jag inte på dagghuven. Blixten överdriver kontrasterna.

Jag känner mig något matt efter gårdagskvällens arbete ute på balkongen. Två timmar senare med Mars i alla fall nära centrum av synfältet på C9.25-tuben och ett antal byten mellan videokamera och visuellt okular summerade jag tre omstarter mitt under sessionen av NEQ6-monteringen på grund av en glappkontakt i kontakten i panelen för fästet av 12V pluggen. Det går inte att på modernt sätt skruva fast 12V-pluggen eftersom det inte finns några gängor där typ på en modernare montering som CGEM DX, som jag också råkar ha. När NEQ6 monteringen rör på sig och alla sladdar och kablar sträcks kan katastrofen drabba när som helst.

Vidare är det för krångligt att den av Skywatcher medskickade sladden till handkontrollen är så kort. Till Celestronmonteringen har jag skaffat en kabelstump som uppgradering eftersom också den monteringen levereras med en ynklig liten kabelstump till handkontrollen.  Ok. Numera är ju dock det mest moderna sättet att styra sin montering inte att använda handkontrollen alls utan via en kabel direkt till monteringen typ något som kallas EQmod alternativt via Wifi trådlös-koppling.

Idag var det därmed dags att åka söderut på landsbygden och hämta hem CGEM-DX-monteringen från släkttorpet för återinstallation på balkongen. Den har både skruvgängor för att säkra 12V-kraftförsörjningen och alltså en förlängd handkontrollsladd. Jag avslutade installationen av monteringen för en stund sedan medan skymningen föll och Mars vandrade fram i bekväm position för observatören igen. I skrivande stund, förutsåg SMHI dock, att det svåra diset skulle övergå i skymmande dimmoln så jag fortsatte inte rutinerna ikväll. Men polinställningen är klar med hjälp av sökaren från Skywatcher 10 tum f/5 Newtontuben. Dess hårkors och tubens centrum av bildfältet stämde när jag kollade in Mars. Problemet sedan är dock att även denna sökare liksom originalsökaren är rörligt monterad. Efter minsta stöt på den så ändrar den sig typ det väderskydd som jag drar över instrumentet. Nu är ett väderomslag till det sämre på gång så under några dygn framöver händer inget på balkongen.

——————————-

Uppdaterad den 8.10.2020: Nej, det vill sig inte med planeten Mars. För en månad sedan lyckades jag alltså webcam-filma och fotografera den under en hel natt genom C9.25 och det var rimliga, torra förhållanden och inte dis, dimma och hög lyftfuktighet eller blåsigt. Därefter har Mars skymtat ofta bakom en ridå av störande väta. Det går helt enkelt inte att arbeta när luftfuktigheten är 95 procent och Mars omges av en disig halo. De här envisa, långa hösthögtrycken är lätt deprimerande. I natt var det också en mycket blöt natt och mycket disig. Eftersom Mars nu nära oppositionen den 13.10 står i en så bra, hög position på himlen även tidigare på kvällen har jag flyttat ner utrustning från balkongen till altanen. Den rödoranga planeten är åtkomlig över trädtopparna.

På bilderna ses min Celestron CGEM DX-montering uppställd på en Scopebuggy vagn, som är tillverkad i USA och köpt bättre begagnad från en privatperson i England. Jag hann klara av en exakt polinställning innan de låga dimmolnen åter satte stopp för nattens äventyr.

På bilderna ses min Celestron CGEM DX-montering uppställd på en Scopebuggy vagn, som är tillverkad i USA och köpt bättre begagnad från en privatperson i England. Jag hann klara av en exakt polinställning innan de låga dimmolnen åter satte stopp för nattens äventyr. Och nu står en hel serie med regnväder på kö de kommande mulna dygnen, och i SMHI:S prognos för mitten av nästa veckan ser jag höstens första rejäla storm med vindar på över 25 meter i sekunden över  kustbandet.

Nej, planeten Mars vill sig inte.

 

Leave a Reply