Modernisering pågår med ett hjälpmedel för bättre fokus

Nu är min gamla LX200 SC på 12 tum utrustad liksom den gamla men fortfarande högst aktuella och optiskt skarpa Celestron 9.25 tumstuben där masken även passar på min Skywatcher 10 tum f/5 Newton. Och den behändiga 80 mm f/7 ED refraktortuben har också moderniserats. Kvar finns 8 tum f/8 RC OTA:n och 102mm f/7 ED-tuben.

Min gamla LX200 på 12 tum försedd med det moderna fokuseringshjälpmedlet Bahtinovmask.

Det handlar om det moderna fokuseringshjälpmedel som kallas för Bahtinov-mask, monteras framför optiken och ger upphov till ett speciellt diffraktionsmönster som signalerar att perfekt fokus har nåtts. Det behövs med gamla, slita manuella fokuseringsmekanismer.

För detta inköp använde jag Astrosweden i Skara och taktiken visade sig vara rätt. Visserligen saknades alltså två modeller av mask och jag får leta vidare själv och speciellt söker jag efter den för 8-tums RC-tuben. I början måste den första 12-tums masken som betalades och skickades ner reklameras och skickas tillbaka eftersom den inte passade. Pengarna är nu på väg över till mitt konto samtidigt som jag skickar nya pengar för den senast levererade 12-tums masken som är av en annan modell och som passar.

Jag gillar nya tillbehör som förbättrar gammal utrustning. Det blir spännande med den första natten under stjärnorna. De senaste dygnen har varit fyllda av regnskurar, dis, blåst och annat elände.

Det här är en modern nyhet, en Bahtinovmask för att underlätta exakt fokusering. Jag skaffar masker till alla mina optiska tuber och den här Celestron 9.25 tumstuben har en mask som passar både den men också en 10 tums f/5 Newton i min ägo.

 

 

 

 

Leave a Reply