Framsteg men det finns kvar mysterier

I förra veckan gjorde jag ett bättre fynd på en engelsk prylsite för mer eller mindre begagnade teleskopprylar med tillbehör och det blev en affär. Idag hämtade jag paketet nere i livsmedelsaffären.  De köptes till lite drygt halva nypriset och består av ett modernt kit för autoguidning samt styrning av montering och kamera över wifi. Nu har jag monterat Eagle Core av Prima luce lab i Italien på min 8 tums RC-tub. Serienummer 0040. Metallboxen är vackert röd. Och fylld av hål med metrisk diameter vilket jag uppskattar. Det gick därför fort att ansluta utrustningen till teleskopets 3-tums Losmandy-skena tack vare att jag redan hade ett par adaptrar från Celestron.

Ett paket med godis för den som är astrofotointresserad anlände till min livsmedelsbutik idag från England.

Ikväll har jag dragit och justerat kablar. Det finns en 12V 10 amp inport och en medföljande, grov kabel. Strabiliserad 12V ström krävs, det duger inte med enbart ett vanligt batteri eller en ej kontrollerad DC-transformator. Vidare erbjuds 3 stycken 12V portar varav 2 drar 3 amp och 1 5amp. Lägg till tre usb 2.0 portar. Det här är företagets minsta kontroller och enbart avsedd för nybörjare och astrofoto med hjälp av digitala systemkameror och guidning med hjälp av en av två kompatibla webcam-märken. En kamera av rätt märke följde med köpet plus en guidetub och ringar.

En första installation på min montering och RC-tub. PRemiärkörningen av Eagle Core dröjer dock. Jag måste först ordna stabil 12V DC ström.

Jag har inte startat utrustningen och börjat labba med wifi. Som sagt. Det krävs stabiliserad 12V DC ström och det har jag inte. Dock har jag sedan några månader en bättre beg Sesto senso 2 motoriserad fokuseringsstyrning, som också den opererar över wifi. Enheten kan så att säga prata med Eagle Core. Fortsättning följer. Närmast behöver jag beställa en eller ett par kablar. De är kända för hur dyra de är.

Planen är nu att i början bara använda guidefunktionen men ordna ström till min gamla SBIG 8300M mono CCD-kamera samt usb-ansluning till kamera och filterhjul. Det är i alla fall en delseger i kampen mot kabeltrasslet ute på altanen i mörkret.

Här en bild av min utrustning som nu försetts med en motorstyrning av fokus.

Uppdaterad den 16.10.2020: I går kväll genomförde jag en lyckad installation av den moderna fokusmotorn genom att flytta den från 102 mm ED refraktorn till 8 tums RC-tuben. Det enda som sedan behövdes var att byta den mellanring som sätts över axeln från grön till svart. Då satt den korrekt. Erfarenheterna från installationen på refraktorns fokuserare gjorde sedan att jobbet på denna tubs fokusmekanism gick smidigare. Till skillnad mot andra modeller av fokusmotorer ska denna inte monteras på grovfokusaxeln utan över grov- och finfokusaxeln. Kopplingen av USB-C kabeln var inget problem mot Eagle Cores uttag. Däremot ville det sig inte med strömförsörjningskabelns kontakt. Den som följde med denna Eagle Core är aningen för vid. Så jag måste krypa till korset och inhandla den korrekta kabeln från Primalucelab för cirka 400SEK. Då ska jag samtidigt köpa en termometersensor som kopplas till fokusmotorn för drygt 200 kronor. Alternativt kan jag avvakta och använda den 12V DC-sladd med cigkontakt som från början följde med fokusmotorn men då behövs en batteri strömkälla. Och alltså en kabel till ner mot marken. Vilken strömkälla till utrustningen blir återstår att se. Det kan hända att jag nöjer mig med en nätansluten 240V till 12V stabiliserad enhet på 5A för cirka 300SEK till att börja med.

Här en bild av min utrustning som nu försetts med en motorstyrning av fokus.

Uppdaterad den 28.10.2020: Efter drygt fem timmars arbete – med lunchpaus emellan – lyckades jag sent i eftermiddag slutligen att koppla upp så att Eagle Core och Sesto Sensor 2 samtidigt är uppkopplade och att fokuseraren hämtar sin ström från EC. Det var finalen på en av mina mer omfattande felsökningar och i förmiddags fick jag lämna en delrapport om problememn till tillverkaren Primaluce Lab i Italien.

Det är så här det ska se ut. Det tog fem timmar att ta mig hit.

Liksom är vanligt med datorer måste den senaste firmevaren vara på plats och det var den efter tre försök att ladda. Eagle Core jobbar tämligen diskret och i början är det svårt att uppfatta att den här minidatorn faktiskt har utfört kommandot. Även fokuseraren var uppdaterad men reagerade inte under flera timmar förutom tre lägen: Släckt med inga lampor tända, blinkande röd powerlampa, och slutligen två stadigt röda lampor för power och wifi.

Det luriga är åtkomsten av fokuseraren över det lokala wifinät som skapas. När den är kopplad till EC pratar kontrollenheten direkt med fokuseraren och inget särskild lösenord behövs. Vill du istället enbart köra fokuseraren krävs tillgång på ett default nätverkslösenord. Och det finns INTE nämn i manualen till skillnad för det för Eagle Core. Lustigt minst sagt.

Jag lade 3.5 timmar på att jobba från PCdatorer med Win10 på plats. EA appen startar bra över det lokala nätet.Framgången med att få appen focuser manager att starta och särskilt att känna av fokuseraren över wifi var i det närmaste noll. Enstaka minuter gick den igång, men det var bara korta sekunder. Com3 var inställd med det hjälpte inte. En period provade jag med att byta strömkälla från Eagle Cores extraanslutning avsedd just för exempelvis ström till fokuseraren utan direkt till den av PL levererade 12VDC 5A nätadaptern med ciggutag. Inklusive att usb kabeln istället för till EC leddes direkt till datorn. Då började fokuseraren reagera lite bättre men startade fortfarande inte rätt.

Så kablade jag tillbaka till rätt anslutningar igen och startade om – och se. Ett under inträffade. Fokuseraren gick igång rätt. Två stadiga röda lampor! Snabbt gjorde jag så den kalibrering som jag förberett mekaniskt innan strömmen var på genom att vrida tillbaka fokus upp till den kortaste positionen. Med strömmen på igen och kalibreringen igång återstod dock ett knepigt moment. Användaren ska trycka på stopp när fokustuben sakta rört sig ut till det yttersta läget. Det här är en Feathertouch fokuserare som tyvärr inte har någon gradskala utan bara en svart metallyta. Man får chansa. Jag tryckte stopp en stund innan.

Orsaken till den slutliga framgången? Jag lämnade PC och Win10-världen. Då körde jag med min iphone 7 och ios.

Skulle jag rekommendera nybörjare att satsa på några sådana här grejer? Nej. En amatör som börjar få ett hum om saker och ting och vill utöka? Kanske. Det är väldesignade och välbyggda saker men var beredd. De är dyra. För den riktigt avancerade användaren som då och då har fem timmar ledig tid över för inkörning. Javisst!

Numera sitter 60 mm guidningsrefraktorn samt Eagle Core längst fram och under 8-tums RC-tuben.

Uppdaterad den 31.10.2020:

Igår kväll gjorde jag ett nytt inkörningstest inomhus och allt startade som de ska Eagle Core och Sesto Sensor 2. De nås trådlöst över wifi. Nyheten var en test av min bättre begagnade Canon Eos 20Da DSLR-kamera. De senaste dagarna har jag byggt om hur tuberna är monterade och satt tillbaka 80 mm ED-refraktorn ovanpå 8 tum f/8 RC-tuben men tagit bort guidningskitet. Tack vare en Losmandy-Vixen-clamp, som jag nyligen köpte från tillverkare, går det istället att fästa guidingskitet under 8-tummarens front längst fram på Losmandyskenan. Det passar precis. En fördel blir att balanseringen av 8-tummaren i deklination blir mycket bättre.

Gårdagskvällens övning gällde en test av Canon EOS 20Da men tyvärr fungerar det inte och sannolikt på grund av ej korrekta drivrutiner. Kameran är för gammal.

Gårdagskvällens övning gällde en test av Canon EOS 20Da men tyvärr fungerar det inte och sannolikt på grund av ej korrekta drivrutiner. Kameran är för gammal. Eagle Core känner av kameran och Eagle App rapporterar att det finns en Canon EOS 20d ansluten. I fotoläge verkar menyerna lovande fast med EOS i bulbläge enligt instruktion händer inget alls. Jo, men bara ett par gånger under 30 minuters experimenterande. Då öppnas och stängs slutaren mycket oförklarligt. Och vid en omstart av hela systemet är inte EagleApp längre med på noterna utan tror att företagets kraftigare fokuserare Ersatto finns ansluten.

Synd. Trösten är att guidningskitet fungerar inklusive Eagle App, som vill börja guidningsrutinen genom att göra en automatisk sökning av stjärnor för kalibreringen.

Så planen är att istället använda SBIG-ST8300M CCD-kameran för astrofotandet och den blir ansluten genom tre separata kablar: För ström, usb 2.0 och en USB till filterhjulet. Lägg till 12V DC till NEQ6-monteringen, som kräver ytterligare en kabel, och också blir fristående.

Eagle Core ger 12V DC 3A ström till Sesto Sensor 2, och till 2 antidaggband och så finns det en 12V DC 5V kontakt tillgänglig för expanson via en ciggkontakt mot mer krafthungriga tillbehör som kylda kameror med mera.

I nästa steg behövs en fristående powerbox. Kanske att det blir Pegasus Astros Powerbox Advance som har en inbyggd 2.0 och 3.0 USB-hub som tål kyla.

Uppdaterad den 31.10.2020: I eftermiddag jobbade jag nära tre timmar till med installation och tester. Jag började med Skywatchers wifi-modul som smidigt ersätter monteringen NEQ6´s handpanel. Jag köpte ju en sådan modul för något år sedan, idag är den ofta restnoterad, och testade den framgångsrikt på alla mina Skywatcher monteringar och den fungerar på samtliga. Till klubbens Heq5 behövs dock en mindre kontakt som finns med. Modulen fungerar till och med tillsammans med den gamla Allview kameravridaren, som faktiskt fortfarande är aktuell (nypris runt 4500 kr för övrigt).

Det här var även premiär för ström till NEQ6-monteringen direkt från Eagle Core och det fungerade också smidigt. Jag fick kolla runt lite innan jag kom igång med wifi-modulen eftersom jag hade för mig att jag för ett år sedan körde från Ipad 2 men så var det inte. Det var från min iphone6:a där det finns en synscan pro app installerad.

Efter tio minuter var jag igång med fjärrstyrning av monteringen och appen har en mängd funktioner och finesser. Jag startade även Canon EOS 20da, den klagade inte över det, utan att det saknades en speciell anslutning till monteringen för att styra kameran. Denna modell av montering är för gammal för att ha den finessen men Allview har den.

Det är något lurt som pågår rörande fokuseraren Sesto sensor 2. Kopplar jag in den på Eagle Cores usb blir det ingen kontakt men kopplar jag den direkt över till min stationära PC funkar allt som det ska.

Det är något lurt som pågår rörande fokuseraren Sesto sensor 2. Kopplar jag in den på Eagle Cores usb blir det ingen kontakt eftersom ingen drivrutin är på plats för com men kopplar jag den direkt över till min stationära PC funkar allt som det ska. Enhetshanteraren rapporterar helt korrekt att rätt drivrutin finns installerad.

På grund av det blir det alltså kvar en sladd över till PC,men Eagle Core är ju till för att minska antalet sladdar. Jag provade med de andra två usb uttagen på den men resultatet är detsamma. Konstigt nog rapporterar enheten ändå att den har kontakt med guidekameran , som också använder usb.

Ytterligare en mystisk sak är att det bara går att köra en sak i sänder. Antingen Eagle Core eller Sesto Sensor 2 (som kräver olika inloggning på wifi). Jag utgick från att användaren från Eagle Core smidigt skulle kunna flytta över till fokuseraren.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply