En svag aktuell komet fotograferad från New Mexiko

C/2020 M3 (ATLAS), 300 sekunder exponering genom V-filter, 100mm APO-refraktor kallad för T14 vid itelescope.nets anläggning i New Mexiko. Foto: Jörgen Danielsson/ itelescope.net (Bilden är som vanligt mycket liten eftersom den är en tumnagelfil, som det kallas).

C/2020 M3 (ATLAS) är en svag, aktuell komet på norra stjärnhimlen som jag lyckades att fotografera den 21.10.2020 från itelescope.nets anläggning i New Mexiko, USA.

Det här är en enstaka 300 sekunders exponering genom V-filter. Teleskopet är en 100mm ljusstark refraktor med 600 mm brännvidd. Tyvärr mulnade det så den fortsatta beställda tagningen genom filtren RGB fick avbrytas. På grund av det “straffades” jag av en extra avgift på totalt 15 poäng för sessionen, det vill säga minsta möjliga avgift. (Och jag har tidigare kritiserat de ansvariga för denna rutin).

I alla fall blev jag glad för bilden. Kometen syns i centrum av bilden och jag har för mig att dess beräknade magnitud då var 13. De disiga fläckarna runt om är stjärnor fotade genom lätt dis-dimma.

 

Leave a Reply