Mars i mitten av augusti

Det här är en bild av Mars tagen i mitten av augusti under en perfekt natt. Dess skenbara diameter var 16.4 bågsekunder och jag använde min gamla Celestron 9.25-tub i primärfokus och f/10 och en Neximage 5 kamera av nämnda företag. Bilden är UV/IR-filtrerad. Kameran satt på den nyinköpta ZWO ADC-korrektorn men jag hade den i neutralt läge. Allt som allt tog jag 3030 stillbilder och i bildbehandlingen användes 2000. (Det är inte del av planetens atmosfär som syns utan rester av bruset i bilden som inte går att bildbehandla bort.) Foto: Jörgen Danielsson, Madesjö

Mars i mitten av augusti. Allt som allt tog jag 3030 stillbilder och i bildbehandlingen användes 2000. Det är inte del av planetens atmosfär som syns utan rester av bruset i bilden som inte går att bildbehandla bort. För bildbehandlingen fick jag tips av Johan Warell i SAAF:s Solsystemsektion.

Sedan den 15.8 har det tyvärr varit svårt att få ihop praktiska möjligheter och bra väder. Långa perioder med högtryck under sensommaren, kraftigt dis, 90 procents luftfuktighet och en och annan mycket blåsig natt har försvårat. Jag har ingen fast monterad utrustning utan måste hela tiden sätta upp den på nytt.

Leave a Reply