Planetmånad – unik utblick från Lofta

Vill härmed tipsa om en unik möjlighet att under november kunna se alla planeter under samma natt. Så unik att CNN har en artikel om det. Saturnus och Jupiter är fortsatt synliga i söder i skymningen och för de med rätt utrustning även Neptunus någon timme senare. Lite senare på kvällen, som syns på bilden, kan inte bara Mars ses, utan, åter med rätt utrustning, Uranus.

Fram mot morgonen har vi så planeten Merkurius. Den hade västlig elongation den 10/12 med hela 19 gr och den syns gott fram till ~ 22/11; I söndags syntes den väl just under och ost om Venus, med altitud ~ 12 gr, azimut ~ -53 gr från min obs.plats i Lofta. Jag vill dock varna intresserade att Merkurius står nära solen, så använd inte teleskop eller kikare för att observera planeten. Den skall endast observeras innan solen gått upp och endast rent visuellt. 

Anders Ebbesen, Lofta

Bild över planeterna i November:

Leave a Reply