En vintergenomgång av utrustningen

Här är min här om året inköpta bättre begagnade 8 tums RC på Skywatcher NEQ6 stativet och utrustad med en Primaluce fokuserare och Eagle Core kontrollbox som det sitter en 60mm guider med kamera på. Anslutningarna räcker inte och den nya powerboxen behövs för att bland annat ge ström till min gamla SBIG ST8300M CCD-kamera.

Vintern med ordentlig kyla och faktiskt även den första snön finns i SMHI:S prognos för julafton och det sker efter en lång mörk, mild höst som effektivt skymt solen och stjärnhimlen med låga dimmoln eller höga samt dis under de flesta timmarna. Under tiden har jag gått igenom mina instrument och hittat nya kombinationer att bygga ihop dem på upp dem på tack vare arkiverade gamla tillbehör. Så har min samling också kompletterats med ett och annat reafynd från UK. Här om natten beställde jag dock faktiskt ett nytt tillbehör och till ordinarie pris från en firma i england. Det är en alldeles nysläppt modell av en slimmad powerbox för 12V DC som fördelar ström till montering, kamera och daggvärmare. Jag brukar vänta på att tillbehören ska förfinas av tillverkaren genom uppgraderingar innan jag börjar fundera på ett köp. Så skedde nu. Paketet finns i min digitala varukorg och varan är betald och transportören underrättad. Nu är det bara X miljoner andra paket som också är i transportskedet från England så ankomsten lär knappast hinna bli till julaftonen.

Det här bygget är jag stolt över. Det är den gamla Celestron 9.25 tums f10 tuben som är monterad i tanden med en 102 mm ED refraktor och en 80mm ED. Tuberna är balanserade i båda axlar och optiken hänger på en Losmandy 3-tums skena som är korrekt balanserad på Celestron CGEM DX-monteringen. Som synes krävs det två 10 kilos motvikter. Stativet är specialbeställt och tillverkat lågt av dåvarande firman Epsilon Telescopes i UK.

 

Leave a Reply