Komet P156/Russel-LINEAR är av tionde magnituden

Komet P156/Russel-LINEAR är av tionde magnituden. Bilderna togs kvällen den 23.12.2020 genom instrumentet kallat T18 vid Astrocamp i södra Spanien. Notera kometens snabba rörelse åt vänster under de 200 sekunder som exponeringen pågick. Dess huvud blir något utdraget på fotot på grund av det. Foto: Jörgen Danielsson/iTelescope.net (Detta är enbart de små tumnagelbilderna ska påpekas).

Komet P156/Russel-LINEAR är en välkänd periodisk kometen som just nu har maximal ljusstyrka på tio magnituder och står mellan Pegasus och Fiskarna på stjärnhimlen. De här bilderna tog jag för en dryg timme sedan genom ett medelstort instrument vid iTelescope.nets anläggning Astrocamp i Nerpio i södra Spanien. Jag beställde 5 x 200 sekunder exponering och fick ut 4 exponeringen eftersom den femte inte genomfördes på grund av en omedelbar bokad beställning på teleskopet. allt som allt förbrukades 24 minuter sessionstid varav nästan tio minuter gick åt för en rutinmässig fokusering som görs då och då. Jag beställde enbart bilder genom V-filter, det vill säga den internationella standard som finns för att kunna mäta fotometriskt på bilden. Ikväll hade Astrocamp tyvärr återgått till att ha ett instrument avstängt för service. Det handlar om service på dess CCD-kamera. Observatoriets andra instrument, en stor refraktor, var igång i går kväll men är off line i natt. Man har haft problem med att få kontakt med monteringen. Enbart det tredje instrumentet är i fullt bruk ikväll. Som omväxling var kvällens första timmar inte så fuktiga som tidigare nätter då observatoriet tvingats att stänga. Dock är väderleksprognosen ikväll dyster och förutsäger att man tvingas stänga vid 21-tiden.

Som syns på bilderna finns en klassisk koma och en liten svans. Kometen är mycket rörlig. De två första exponeringarna togs under 200 sekunder vardera men automatiken hittade ingen bra guidstjäna utan scriptet bytte sedan snabbt till oguidade exponeringar. Inför den tredje exponeringen gick det dock bättre och en godkänd guidestjärna hittades, liksom vid den avslutande exponeringen.

Sammanfattningsvis. Det tog mig ungefär 15 försök under drygt 10 dygn att lyckas genomföra en kortare serie exponering vid Astrocamp, men ikväll stämde allt. För den amatör som inte är intresserad av att köra manuellt och försöka sno åt sig lite skräptid på instrumenten mellan bokade sessioner finns en bra möjlighet att boka tid och sedan bara vänta på att det ska plinga till i mailkorgen. Men det blir inte lika spännande.

 

 

Leave a Reply