Det går allt bättre för systemen som testkörs inomhus

Raspberry Pi 4B med 4GB RAM och 16GB sekundär lagring på ett SD kort är igång och ses här med en extra äldre blåtandsändare som jag satt dit. Som test är en nätkabel ansluten förutom nätkabeln.
Raspberry Pi 4B med 4GB RAM och 16GB sekundär lagring på ett SD kort är igång och ses här med en extra äldre blåtandsändare som jag satt dit. Som test är en nätkabel ansluten förutom en nätverkskabel.

Projekt Stjärnkompis – eller Stellarmate – är halvvägs. Målet är att dra nytta av flera av mina äldre teleskopprylar och modernisera denna gamla eller halvgamla utrustning med det senaste inom mjukvara och teknik. Efter att en längre tid ha inventerat en mycket speciell marknad fastnade jag för en lösning som bygger på en Raspberry Pi 4B linuxdator med 4GB RAM och valfri storlek på den sekundära lagringsenheten som är ett en SD-kort men åtminstone 16GB rekommenderas. Ikarus Technologies i USA har utvecklat systemet, och marknadsför och säljer. Det går att använda i under såväl Linux som IOS, Android och i Windows-miljö, och det använder wifi eller blåtand för att kommunicera med. Den fria amatörstandarden ASCOM stöds.

Raspberry Pi 4B med 4GB RAM och 16GB sekundär lagring på ett SD kort är igång och ses här med en extra äldre blåtandsändare som jag satt dit. Som test är en nätkabel ansluten förutom nätkabeln.
Raspberry Pi 4B med 4GB RAM och 16GB sekundär lagring på ett SD kort är igång och ses här med en extra äldre blåtandsändare som jag satt dit. Som test är en nätkabel ansluten förutom nätkabeln. (Det sneda dagsljuset över köksbordet överdrivet förekomsten av damm!)

En färdig Stellarmate box dator kan köpas importerad och klar hos välsorterade astronomiwebbplatser i Europa. Jag valde dock att enbart köpa och importera Stellarmate OS över nätet som en nerpackad större fil, en så kallad image. Raspberry Pi 4B är köpt lokalt över nätet hos en svensk firma. Sammantaget blir denna lösning något billigare men inte mycket jämfört med den färdiga boxen men nu drar systemet nytta av 4 istället för 2 GB RAM. Kostnaden totalt ligger på motsvarande två fina okular! Under resans gång lär jag mig redan mycket och fritid för arbetet finns det numera också bra med för att använda till projektet. Tekniska frågor och övrig support ges snabbt av företaget i USA och det finns även en användargrupp.

Uppdateringav Raspberry Pi 4B:s operativsystem pågår över wifi hemma i det lokala nätet från fibern
Uppdateringav Raspberry Pi 4B:s operativsystem pågår över wifi hemma i det lokala nätet från fibern. Moderkortet tillverkades 2018 i UK. Uppdateringen tog en timme. Här en bild av tv-skärmen i 4K upplösning.

Igår var det premiär för den första starten av boxen och inkoppling. Allt gick bra men först måste jag inventera mitt lilla bestånd av datorskärmar i sökandet efter en med en HDMI-kontakt. Resultatet blev negativt. Den naturliga lösningen blev istället att koppla in boxen på TV:n nere i vardagsrummet. Det funkade utmärkt. Över det lokala wifi nätet i fastigheten från routern efter fiberanslutningingen tog det sedan en timme för systemet i Raspberry P 4B att genomföra uppdateringen av sitt OS. Moderkort är tillverkat i UK 2018 så det fanns en del uppgraderingar att få på plats. Sedan var det bara att tuta och köra. Ute på nätet testade statusen för SpaceX:s kommande nya testflygning kallad SN9 av Starship (den var uppskjuten och planeras nu istället till nu på måndag), och så såg jag reprisen av premiärskottet av raketen med SN8 i 4K-upplösning. Det kändes som om även min halvgamla tv vaknade till liv och genomgick en uppgradering. Kvar att söka efter här hemma är en ljudkabel som ska sitta i boxen och gå till uttaget över HDMI på tv:n. Den finns i en hel kasse med kablar nere i källaren.

Nej, det blev inget nytt testskott med SpaceX:s nya konstruktion raketen Starship men det sker istället nu på måndag. Jag kollade ännu en gång igenom premiären med prototypraketen SN8 för en tid sedan och Rasberry Pi 4B fungerar utmärkt som multimediadator.
Nej, det blev inget nytt testskott med SpaceX:s nya konstruktion raketen Starship men det sker istället nu på måndag. Jag kollade ännu en gång igenom premiären med prototypraketen SN8 för en tid sedan och Rasberry Pi 4B fungerar utmärkt som multimediadator.

Senare igår eftermiddag stötte jag på det första tekniska hindret: Verifieringen av den nerladdade image filen med Stellarmate OS gav positivt resultat men den så kallade flashningen, uppackningen av filen och skrivningen till det  nya 4K 32RAM SD-kortet som satt på plats tog stopp. Win10:s antivirusskydd signalerade att otillåtna ändringsförsök i kataloger i RAM minne med mera hade stoppats. Jag försökte komma förbi det i ett par omgångar. En tråkig effekt uppenbarade sig dock snart. Filsystemet på SD kortet hade blivit förstört. Det är sedan dess helt omöjligt att återställa det så att det går att formatera och använda det igen. Två SD kort drabbades.

Felet är rapporterat till supporten i USA, där man är förvånad. Det program de rekommenderar för flashningen är mycket använt och det finns har 100-tals användare som genomfört denna operation utan missöden. Supporten skickade över förslag på två andra program som kan användas istället.

I förmiddags gjorde jag ett fynd hos den lokale ännu öppne digitale-analoge fotohandlaren i min hemstad. Ett 64GB bättre begagnat SD kort som dock inte klarar 4K. Så ett av de två kort som förlorades är återställt men jag ska även köpa ett nytt 4K 32GB SD-kort för vidare försök med att flasha Stellarmate.

Det här är ett exempel på den allra senaste tekniken inom litiumbatterier och tillverkaren garanterar minst 11.5V spänning under hela 8 timmar och det kan användas i temperaturer mellan 40C plus ner till minus 20C. När kraften slutligen tryter skyddar en speciell krets monteringens elektronik.
Celestrons Powertank Litium PRO är ett exempel på den allra senaste tekniken inom 12V DC litiumbatterier. Tillverkaren beskriver att det ger minst 11.5V spänning under hela 8 timmar i reklamen. En speciell krets skyddar monteringens elektronik under driften. Batterietkan användas i temperaturer mellan 40C plus ner till minus 20C. När kraften slutligen tryter stängs det av snabbt.

Uppdaterad den 3.4.2021: Här om dagen hämtade jag ut nästa byggsten i ett moderniserat system för mobilt astrofoto och det är ett kraftfullt litium järn fosfat batteri tillverkat av Celestron. Batterikapaciteten är 158.7 wattimmar. Företaget lovar kraft till teleskopmonteringen under 17 timmar.

Denna avancerade powerbank är dyr och kostar motsvarande två okular av god kvalitet men nu kan jag pensionera mina två äldre traditionella blybatterier, som tappar orken snabbt numera och spara en knapp tusenlapp.

 • En 12V DC anslutning avses driva din montering och klarar last upp till 5 Ampere last.
 • En större 12V DC ciggkontakt anslutning avses för tillbehör till teleskopet och klarar 10 A.
 • Det finns två USB 5V DC vid 2100 mA varav en stödjer formatet snabbladdning av extra enheter som mobil eller platta.
 • Den amatörastronom som i nattmörkret har svårt att hitta grejer slår på ett rött eller vitt ljus, som uppges räcka i upp till 25 timmar.

Tappad spänning hos kraftkällan är ett problem för motorer och elektronik i teleskopmonteringen. För ungefär tio år sedan råkade min Skywatcher EQ6-montering som var uppställd på balkongen ut för ett konstigt problem och “dog” tillslut. Kraftkällan då var ett 12V DC blybatteri. Det var en kylig natt. Monteringens power-lampa blinkade frenetiskt men jag insåg aldrig riktigt faran innan det var försent.

Det var bara att bita i det sura äpplet faktum och söka efter alternativ för reparation. Turligt nog fanns en utbytessats med nya motorer och handkontroll att köpa till ett rimligt pris och det var enkelt att fixa jobbet.

Uppdaterad den 5.2.2021:

Idag var det slutanslutning av apparater och sladdar till utrustningen på monteringen. Och installation av operativ och program för Stellamate. Här nästa ska jag slå på strömmen första gången med allt inkopplat.
Idag var det slutanslutning av apparater och sladdar till utrustningen på monteringen. Och installation av operativ och program för Stellamate. Här nästa ska jag slå på strömmen första gången med allt inkopplat.

Igår anlände ett paket från AltairAstro i England och det togs “bara” 1.5 månad efter beställningen och det är faktiskt trots allt godkänt i dessa pandemi och brexit-tider. Främst innehöll det en alldeles ny modell av Pegasus Pocket Power box, som kallas för Micro Power Box, för att automatiskt styra elströmbehovet till dagvärmarna samt extrafunktionen att fördela ut 12V DC till fyra enheter samt extrafunktionen med variabel kraft, inte minst 8V, för att kunna ansluta ett falskt batteri till en DSLR-kamera. Allt som allt klarar den här lilla blå lådan 10A last. Antidaggfunktionen blir speciellt användbar ute vid släkttorpet som bjuder på fantastiska natthimlar men nästan alltid mycket daggiga efternätter. En fristående sensor håller ordning på aktuell temperatur, daggpunkt med mera. Återstår dock att leverera är ett antidaggband för sekundären i RC-teleskopet. På grund av ett missförstånd packades det inte ner i kartongen.

Idag hade jag en lyckad dag då jag arbetade vidare med installationen av Stellarmate OS i Raspberry Pi 4B-lådan. Det lyckades med att packa upp den komprimerade filen och att sedan flascha den till SD-minnet, som i det här fallet råkade bli ett på 64GB kapacitet som jag köpt hos ortens lokale tv-butik. Det är lite pilligt att få grepp om 16GB-kortet som satt på plats med datorns installerade operativsystem men en pincett underlättar. 

Nu är alla kablar till monteringens utrustning anslutna som de ska vara. Jag har flyttat över systemet till NE6 mest av praktiska skäl. Det är enklare när jag slipper krypa på alla fyra. Väl ute på altanen blir det förmodligen å att jag byter ut NEQ6 mot CGEM-DX. Den klarar kyliga nätter och så har den en stabil anslutningspunkt med skruvring för 12V DC in i monteringen. Celestron Litium Pro ger bra med kraft men dess skruvringsförsedda kontakt för anslutning till strömuttaget på NEQ6 sitter illa. Den vicklar enkelt uttryckt och lär orsaka avbrott väl i drift under stjärnorna. Det gör inte samma sladd och kontakt ansluten till CGEM-DX. Det känns som om Celestrons tekniker missat något där.

Uppdaterad den 8.2.2021:

Det var nyligen premiär för mitt gamla teleskopsystem styrt av ny, modern elektronik och nätverk. Den gamla tiders kabelhärva är ett minne blott och kvar finns nu enbart en kabel som leder bort ifrån systemet och det är en usb-kabel från Pegasus Astro Pocket Powerbox Micro för att jag ska kunna övervaka strömförbrukningen och den automatiska antidaggfunktionen.

Systemet består av:

 • Optik: 8 tum f/8 RC Optisk tub av AltairAstro med en Astro Physics reduceringslins som ger ljusstyrkan f/5.
 • Fokuserare: 2 tums RC fokuserare av Feathertouch, fokusmotor och styrning Sesto Senso 2 tillverkad av Primalucelab över Eagle Core kontrollbox.
 • Guideteleskop: 60mm ackromat med videokamera QHYCCDQHY5L mono styrd via Eagle Core.
 • Montering: Skywatcher NEQ6 styrd via linuxprogrammet Stellarmate av Ikarus Technologies, USA, installerat i en minidator typ Raspberry 4B över wifi, ethernet eller blåtand och försett med ett 64GB SC minneskort för operativsystemet och lagring av astrofoton. Det beskrivs som en öppen plattform för alla operativsystem och enheter som stödjer gammal som nyare teleskoputrustning med tillbehör.
 • CCD-kamera: SBIG ST-8300M, 8MB chip
 • Filterhjul: Xagyl 5-positioners med LRGB 1.25 tums filter.
 • Kraftkälla: Celestron Litium PowerBank Pro med 158.7 wattimmars kapacitet, och 12V DC 10A ciguttag för övrig utrustning, 12V DC 5A för monteringen, 5V DC 2100 mA USB respektive 5V DC USB snabbladdningsport. Rött och vitt varselljus vid behov.
 • Övervakning: Pegasus Astro Pocket Powerbox Micro, för att hålla koll på strömförbrukningen och automatiskt styra värmen till antidaggband på optiken i förhållande till temperatur och daggpunkt. Klimatsensor ingår.
 • Saknas: Ett antidaggband från AltairAstrosom ska monteras på sekundärspegelhållaren till RC-tuben. Det kostar cirka 30 engelska pund alternativt 50 euro.

 

MYCKET JOBB MED INSTALLATION OCH TESTNING

Den senaste veckan lade jag en hel del timmar på arbetet med att installera, testa och felsöka Stellarmate. Det visade sig att bara en av de tre metoderna för att få kontakt med den i nuläget fungerar och det är över wifi och till iOS i min iphone6. Tyvärr går det inte att passere rutan i Windows 10 där det visserligen går att klicka på nätverket Stellarmate men sedan godkänns inte passordet för att logga in alternativt pinkoden inte accepteras. Jag hävdar att jag använder rätt kod, den finns tryckt på baksidan av moderkortet till Raspberry 4B, men det lyckas ändå inte. Tillverkaren argumenterar att detta inte är ett Stellarmate OS problem utan ett Windows 10-problem.

Eftersom jag använder kabeln från monteringens handpaneluttag till RP4B-boxens ethernet uttag går det inte att direkt koppla ihop Stellarmate med Win 10 datorn över dess nätverksuttag.

Slutligen lyckades jag ändå. iOS iPhone6 mobilen visade Stellarmates wifi lokala hotspot och accepterade lösenordet för att ta sig in. Tricket är att samtidigt ha min lokala wifi nätverk igång som Stellarmates nätverk.Sedan hände saker och ting snabbt och Stellarmate gick in i korrektläge och kände av min geografiska plats, tid och så vidare och visade ett normalt urval menyer. Den godkände miljön. Under nästa pass ska jag låta den skanna och bygga upp en utrustningsprofil för mitt teleskopsystem. Nackdelen nu är den mikroskopiska texten på grund av den lilla mobilskärmen.

Senare på den kvällen gjorde jag en test med att installera SM:s medskickade och fria planetarieapp KDE KStars direkt från internet till min stora Windows 10 dator och det var en överraskande positiv erfarenhet. Det är en kraftfull app och den är översatt till svenska.

Målet för allt arbete är flera:

 • Smidig fokusinställning, temperaturjusterad automatiskt.
 • Automatisk antidaggvärme.
 • Automatisk finjustering av fokus med hänsyn till omgivningstemperaturen.
 • En rutin för exakt polinställning.
 • Automatisk plate solve av de CCD-bilder som den stora kameran ger. Den funktionen använder www.astrometry.net.
 • Positionsbestämning av främst svaga kometer.
 • En smidig tagning av flatfield bilder för kalibrering utöver av standard kalibreringsbilder darkframe och bias.
 • Teleskopsystemet ska arbeta utomhus utan att några sladdar in i fastigheten behövs.
 • Det ska klara både kyliga temperaturer över nollan men också minustemperaturer. För det krävs byte till Celestrons CGEM DX-montering.

 

Uppdaterad den 12.2.2021

I förmiddags bar jag ut montering och optisk tub och monterade ihop systemet på terrassen. Det var bara -8C när jag började och -3C när jag slutade. De kommande dygnen ska bli fortsatt kalla men med någon timme plusgrader mitt på dagen. Det som återstår är att koppla alla sladdar till systemet. Jag har kvar ett problem att lösa men det beror sannolikt på en viss radioskugga för wifi signalen från fastighetens lokala router. Nere i gillestugan fungerar Stellarmate wifi bara sporradiskt men uppe igen på markplan i vardagsrummet och kopplad till tv-skärmen via hdmi fungerar allt perfekt. Då bortsett från att där finns ju inget teleskopsystem att styra.

RC teleskopet på CGEM DX monteringen har fått komma ut
8 tum RC teleskopet på CGEM DX monteringen har fått komma ut

Nu står teleskopet väderskyddat under tak. För att kunna användas igen under en mörk stjärnhimmel behöver is och snölagret som är kvar efter skottningen igår först smälta. Annars är risken för att halka för stor. tills vidare kan jag i varje fall göra fortsatta funktionstester med det utomhus.

Uppdaterad den 19.2.2021 Nu är snösmältningen igång och under helgen blir dagstemperaturen cirka 5C och på måndag mitt på dagen 10C. Den senaste veckan jobbade jag med NEQ6-monteringen och en överflytt dit av såväl Raspberry Pi4_boxen och Pegasus Astro Pocket Powerbox Micro. Den senare fungerar oftast men inte alltid. Då rapporterar den att den inte känner igen något objekt och därför inte kan ansluta till porten. Felet är rapporterat till tillverkaren. En trolig orsak är glappkontakt till 12V DC anslutningen. Tråkigt nog ingick ingen adapter för att fästa denna metallbox någonstans, bara två i det närmaste mikroskopiska gängade hål på undersidan för ägarens egna initiativ att tillverka något slags fäste (mot Losmandy-skenan). Jag har haft kontakt och kritiserat tillverkaren för detta. En bracket ska alltid ingå, tycker jag. I alla fall fick jag veta att hålen har dimensionen M3. Tråkigt nog har jag som minst M4 i mitt rika förråd av bultar och skruvar för astronomiskt bruk.

Lyckligtvis fungerar det med en plastskruv i storlek M3. Den ingår i ett testkit som jag för några år sedan köpte via ScopeStuff i USA för sådana här krångliga tillfällen med underliga och okända dimensionen på hål. Det är en vanlig företeelse inom amatörastronomi. Och inte minst viktigt jag hade ett par Celestron Losmandyanpassade brackets anpassade för att fästa mot skenan under teleskopet. Tråkigt nog var testskruven för kort.

Pegasus Astro Pocket Powerbox, den blå lådan, fungerar för det mesta
Pegasus Astro Pocket Powerbox, den blå lådan, fungerar för det mesta. I fortsättningen slipper den att hänga fritt i luften och sannolikt drabbas av glappkontakt i 12V DC kontakten

Jag tog då beslutet att göra våld på Celestron-tillbehöret och borrade ut ungefär 4 mm mjuk aluminiummetall. Därmed sjönk bultens huvud tillräckligt långt ner för att gängningen skulle sticka ut tillräckligt långt på baksidan för att ge fäste i powerboxens minihål. Som läget är nu saknas dock en bult till. Jag var nere och frågade i den lokala järnhandelsbutiken men tyvärr. M3 är ett så egendomligt format att den säljs inte av dem.

Så nu hänger powerboxen på en hårt åtdragen plastskruv. Stellarmate boxen hänger på en bit velcro som jag för några år sedan köpte för kommande framtida behov. Turligt nog hade dess klister inte torkat vilket skett med en mycket äldre velcrobit som jag först hittade i min prylsamling.

De här två lådorna kan i fortsättningen enkelt flyttas mellan teleskopmonteringarna och instrumentens Losmandyskenor.

Uppdaterad den 5.3.2021: Jag har haft paus i arbetet med installationen av Stellarmate ett bra tag nu men ikväll tog jag nya tag sedan jag installerat en EQMOD-kabel (ett alternativ till handkontrollen) till NEQ6-monteringen som jag köpt. Den har speciella kretsar i USB-kontakten som simulerar handkontrollen när drivrutiner installerats från nätet.

NEQ6 monteringen har fått en EQMOD-adapter som simulerar handkontrollen samt ett fuskbatteri för Canon EOS 20 DA, som dock inte visas på de här bilderna). Syns gör dock såväl Raspberry 4 Pi boxen samt Pocket Powerbox Micro
NEQ6 monteringen har fått en EQDIR-adapter för EQMOD som simulerar handkontrollen samt ett fuskbatteri för Canon EOS 20 DA, som dock inte visas på de här bilderna). Syns gör dock såväl Raspberry 4 Pi boxen samt Pocket Powerbox Micro

Den är tillverkad av Pegasus Astro och följer den numera gängse internationella ASCOM standarden. I vintras hade Stellarmate endast möjligheten att ansluta en Skywatcher-montering med hjälp av EQMOD vilket jag påpekade för tillverkaren i USA och de lovade att snarast modernisera och komplettera med Synscan drivrutiner. Det har nu för övrigt skett.

EQDIR:s USB-sticka stoppas in i en ledig usb kontakt i Raspberry Pi4-boxen och med ens är Stellarmate betydligt gladare under skanningsprocessen då användaren väljer vilken hårdvara som finns installerad.  Därefter går det att startas KStars och Ekos, som är de fria programvaror som sköter jobbet mot teleskop, montering, kamera, filterhjul och så vidare.

Jag måste försöka ett par gånger innan Stellarmate accepterade nätverksanslutningen men därefter var det inget problem. Min stora stationära PC 1.5 meter bort som har Wifi mottagning var dock inte glad, och rapporterade inte alls om att Stellarmate fanns tillgänglig för inloggning. Så det mysteriet fortsätter. Tills vidare är jag hänvisad till Iphone 6 och dess lilla display. Det är på gränsen att förstoringsglas behövs tyvärr. Likaså tyvärr är operativsystemet för gammalt i min numera arkiverade iPad2 men också en Lenovo Android platta med 7 tums skärm. Där kan Stellarmate inte köras.

Pegasus Astro Powerbox Micro fungerade ikväll utmärkt och inga felöverförda bitar rapporterades. Jag hade den inkopplad på PC:n via en usb 2.0 kontakt. Powerboxen rapporterar att programmet är för Powerbox Advanced som är den större mer kraftfulla versionen men det stämmer alltså inte utan hårdvaran är nerskalad. En nyhet är att jag även köpt ett fuskbatteri till den gamla Canon EOS 20 DA-kameran. Det fungerade perfekt med en fysiska anslutningen till Pocket Powerbox Micro. Det finns en kraftport på den med reglerbar spänning. Default är 8 volt vilket fuskbatteriet kräver.

Därmed slipper jag använda det gamla fuskbatteriet och dess transformator och ännu en kabel som annars måste löpa till en 220V nätkontakt.

Då är det bara några bra, vindsvaga klara och månfria nätter med en temperatur på sådär 5C plus som saknas… Just nu blåser det upp till ett kulingdygn och så spår SMHI en mycket omväxlande vecka med kalla nätter, en del sol dagtid men sedan allt mer mulet och några dygn med snöbyar. Den här vintern är långt ifrån över ännu.

Här ses en nyhet. Ett fjärrstyrt amatörteleskop och det finns bara en enda usb kabel som löper till en PC men den är inget krav.
Här ses en nyhet. Ett fjärrstyrt amatörteleskop och det finns bara en enda usb kabel som löper till en PC men den är inget krav.

Uppdaterad den 15.3.2021:

Efter en paus på någon månad i utprovningen inomhus av såväl Stellarmate som Pegasus Astro Pocket Powerbox Micro tog jag igår kväll nya tag. Jag började med den sistnämnda, men nej, den ville inte bli igenkänd av PC:n. Det vill säga det gamla vanliga felet som uppträtt slumpvis. Det verkade vara ett drivrutinsfel. För att kolla om mitt klagomål till säljaren Altairastro i England haft någon effekt kollade jag Pegasus hemsida och laddade ner den senaste versionen av drivrutiner och installationsprogram. På min PC föreslogs alternativet reparera vilket jag klickade på. Efter en omstart av PC:n var det inga som helst problem med att koppla upp mot powerboxen, som då satt på 4 tums refraktortubens Losmandyskena.

Här ses en nyhet. Ett fjärrstyrt amatörteleskop och det finns bara en enda usb kabel som löper till en PC men den är inget krav.
Här ses en nyhet. Ett fjärrstyrt amatörteleskop och det finns bara en enda usb kabel som löper till en PC men den är inget krav.

Över så till fuskbatteriet till Canon EOS 20DA. Det tycktes inte fungera. I manualen till powerboxen sägs att defaultinställningen är 8V, det vill säga vad boxen startar med. Dock. En koll i programmet visade att det i ON läge startat med 3V. En enda gång måste nämligen först användaren flytta fliken till 8V och trycka på ok. Därefter är det inskrivet i boxens minne. 20DA startade sedan vackert för första gången driven av det här nya fuskbatteriet som är ett tillbehör till powerboxen och det sparar på antalet sladdar till uppställningen.

Här ses en nyhet. Ett fjärrstyrt amatörteleskop och det finns bara en enda usb kabel som löper till en PC men den är inget krav.
Här ses en nyhet. Ett fjärrstyrt amatörteleskop och det finns bara en enda usb kabel som löper till en PC men den är inget krav.

Över till Stellarmate. Jag skaffade även nyligen en EQDIR anslutning för EQMOD som ersätter handkontrollen till NEQ6. Det finns en drivrutin för anslutning till EQMOD (och numera även direkt till Synscan handkontrollen efter ett påpekande av mig till tillverkaren).

Här ses en nyhet. Ett fjärrstyrt amatörteleskop och det finns bara en enda usb kabel som löper till en PC men den är inget krav.
Här ses en nyhet. Ett fjärrstyrt amatörteleskop och det finns bara en enda usb kabel som löper till en PC men den är inget krav.

Det tog ett par minuter efter starten av appen i iphone6 innan Stellarmate fick korrekt kontakt med monteringen igen. Finessen är att se till att PC:n inte är ansluten till något wifi nätverk just då. Även om Stellarmates lokala hotspot faktiskt inte syns på PC-skärmen så pratar Raspberry 4B-boxens wifi med monteringen.

Stellarmate har ett mycket speciellt sätt att starta en ny session och KStars. Först verifierar den vem du är och att du är en registrerad användare. Därefter ger den dig en chans att manuellt först gå över alla dina tillbehör samt montering och OTA. Stämmer de data som finns lagrade i en profil? Du kan även skapa och spara en ny profil. Jag bockade för EQMOD montering men även att guiderns videokamera är en Orion Starshooter. Motorfokus satte jag som simulator liksom filterhjul.

Här ses en nyhet. Ett fjärrstyrt amatörteleskop och det finns bara en enda usb kabel som löper till en PC men den är inget krav.
Här ses en nyhet. Ett fjärrstyrt amatörteleskop och det finns bara en enda usb kabel som löper till en PC men den är inget krav.

Ok. Då ska vi se om det går att få igång Stellarmate, och att KStars därefter går igång. Tyvärr ICKE! Den hittade inte Orion guidekameran. Kontrollera att den är inkopplad och att strömmen är på, uppmanades jag. Jag har ju ögon att se med att allting var korrekt. Ett par försök till misslyckades också. Ingen KSTARS gick igång. Det var ju för väl att detta inte hände under en stjärnklar natthimmel.

 Jag beslöt att ta paus och omgruppera genom att byta ut refraktorn mot 8 tum AltairAstro RC-OT:n  med Primaluce labs 60 mm guider och kamera. Det tog en halvtimme. Det är en övning i att hålla ordning på alla sladdar och vart det ska återanslutas. Sedan fanns en accepterad motorfokus på plats det vill säga Sesto Sensor 2 och en ok guidekamera.

Nu finns därmed en nyhet här nere i gillestugan eftersom det är ett över wifi fjärrstyrt teleskop och till det går bara EN enda kabel nämligen den usb kabel som löper från powerboxen till PC:n för att hålla koll på kraftförsörjningen. Boxen går dock att köra hel automatiskt och utan denna finess igång.

Här ses en nyhet. Ett fjärrstyrt amatörteleskop och det finns bara en enda usb kabel som löper till en PC men den är inget krav.
Här ses en nyhet. Ett fjärrstyrt amatörteleskop och det finns bara en enda usb kabel som löper till en PC men den är inget krav.

Det som nu saknas är en daggvärmare av sekundären till 8 tums tuben. RC-optik har ingen utsatt stor yta glas exponerad där framme mot natthimlen men dagg är dagg och efter ett tag lär sekundären trots det drabbas. Fortsättning följer.

För övrigt har vintern kommit tillbaka så den närmaste tiden blir det inga tester under stjärnhimlen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply