En svag komet som står i Orion

calibrated-T16-jorgend-CK21A020-NEOWISE-20210217-000543-Green-BIN1-W-400-001_2
calibrated-T16-jorgend-CK21A020-NEOWISE-20210217-000543-Green-BIN1-W-400-001_2. Foto: Jörgen Danielsson/iTelescope.net

C/2021 A2 (NEOWISE) är en svag komet som står i Orions stjärnbild på en bekväm position för främst fotografering mitt i natten. Med sina 14:e magnituden i ljusstyrka är den inte lämpad för visuella observationer. Den har en liten svans. Bilden här är tagen genom ett grönt filter genom ett instrument vid iTelescope.nets observatorium i Nerpio i södra Spanien den 12.2. Instrumentet är en ljusstark 150 mm APO refraktor. Här visas bara ett litet utsnitt av vidfältsbilden.

Det var ingen förbokad observation. Som vanligt chansade jag på att kunna använda skräptiden mellan inbokade observationer. Utan att veta om hur det såg ut just då beställde jag 3 x 400 sekunders exponeringar i RGB och med 5 minuters marginal var fotograferingen färdig innan nästa förbokade session startade. Eftersom Månen fanns något ovanför horisonten blev det rabatt på priset och den här gången med 10 procent.

Per månad brukar jag samla 3 till 4 exponeringar allt som allt. Fördelen med att ha ett så här litet abonnemang är att jag hinner titta på och analysera bilderna ordentligt. Fram till för ett par år sedan hade jag ett dubbelt så dyrt abonnemang och fick ungefär 5 gånger så många exponeringar per månad. Till slut blev det övermäktigt…

Denna bild är på sedvanligt vis solved av www.astrometry.net för positionsbestämning. Bildskalan är 1.7 bågsekunder per pixel och brännvidden drygt 1000 millimeter. Som synes har kometen hunnit att förflytta sig en bra bit under de 400 sekunderna. Gudningen skedde alltså inte på den.

calibrated-T16-jorgend-CK21A020-NEOWISE-20210217-000543-RGB-3x400sek-BIN1-W-400-001b.jpg
calibrated-T16-jorgend-CK21A020-NEOWISE-20210217-000543-RGB-3x400sek-BIN1-W-400-001b.jpg. Foto: Jörgen Danielsson/iTelescope.net

Så här långt kom jag på fredagskvällen i arbetet med att tillverka en RGB-bild på den svaga kometen. Prism Advance v10 visar som synes rätt färger, programmet registrera bilderna rätt men när jag vill utföra en manuell registrering för att lägga RGB-spåret som kometen orsakat rätt blir det problem. Varje fil är på cirka 50MB. Programmet rapporterar att det hela kommer att ta 6 min 40 sek. Sedan händer inget mer än att ett svart fönster visas med ett rött hårkors. Programmet är tyvärr också oförmöget att upptäcka detta rörliga objekt på de tre bilderna och att identifiera det vilket det ska kunna. Däremot fungerar plate solve hela tiden perfekt och det är grunden för det arbetet.

Den här prylen fungerar dock perfekt och omedelbart. Skywatchers wifi-tillbehör för NEQ6
Den här prylen fungerar dock perfekt och omedelbart. Skywatchers wifi-tillbehör för NEQ6

På ämnet fungerar eller fungerar inte – och i alla fall inte just – nu kan jag avslutningsvis för ikväll rapportera om och berömma Skywatchers wifi-tillbehör som ersätter handpanalen till NEQ6 monteringen. Jag köpte den för en knapp 1000-lapp för ett par år sedan och gjorde då några inledande funktionstest men därefter har den blivit liggande.

När handpanelen för ett par dagar sedan slutade att ta emot kommandon för att byta datum och tid – den behöver en reset hur man nu utför den – slog det mig att det var dags att prova wifi igen. Vilken chock! Perfekt funktion omedelbart. Appen jag använder heter Synscan PRO och finns både för iOS-enheter och Android. Jag har en iOS.

Fantastiskt! Det är så jag fortfarande ryser. Tänk att det finns tillbehör till ens teleskop som omedelbart fungerar och mycket bättre än väntat. Tillverkaren har helt uppenbart provkört och testat den ordentligt innan den släpptes på marknaden. Här finns allt amatören kan begära inklusive tips om kvällens bästa objekt och även dagsfärska listor på de ikväll aktuella kometerna. Under hjälpfunktionen hittar vi en behändig avdelning med tips om vilka planetarieappar som det går att koppla ihop wifi dosan och appen med.

Det enda som fattades var ju snösmältning på terrassen. Den är igång nu.

(PS. Det senaste jag sett på nätet om denna mackapär är att den ofta är restnoterad liksom så mycket innan just nu i denna smala hobby på grund av beroende av Kina import och problemen på grund av Covid-19-pandemin).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply