Andromedagalaxen M31 i färg

Andromedagalaxen M31 i färg - ett par varianter
Andromedagalaxen M31 i färg – ett par varianter. Bilden är tagen den 23.8.2020 med hjälp av en 100mm vidvinkelrefraktor kallad T20 vid itelescope.nets anläggning i New Mexiko. Foto: Jörgen Danielsson/iTelescope.net

Andromedagalaxen M31 är ett populärt mål för nybörjare inom amatörastronomi. De här bilderna krävde dock bra observationsplatser, fjärrstyrda teleskop och en erfaren operatör för att kunna tas.

Astrofotosessionen den 18.11.202 från Astrocamp i Nerpio i södra Spanien lyckades betydligt bättre än den senare från New Mexico i USA. Åter var Andromedagalaxen M31 med dess satellitgalaxer M32 och NGC205 i fokus.

All fungerade perfekt tekniskt, vädret var perfekt och bildbehandlingen för en stund sedan gick helt utan komplikationer. Jag lägger ut en serie bilder som är skärmdumpar från Prism och börjar med den kraftigaste inzoomningen och backar sedan ut till lägsta förstoring.

Som de flesta amatörastronomer tidigt får lära sig motsvarar Andromedagalaxens diameter sju fullmånediametrar på natthimlen det vill säga är synbart 3.5 grader. Bilden byggs upp av fyra 300 sekunders exponeringar i respektive L, R, G och B-kanalerna. Den uppmärksamme betraktaren lär upptäcka att på de första bilderna i finns några stycken tydliga klotformiga stjärnhopar med. De hör alltså till M31 och inte till Vintergatan.

M31_01_18112020_LRGB_4x300_bin1x1_TOA150-T16_jdanielsson-itelescopenet

 

 

Leave a Reply