Atlas är en svag komet i sydöst på morgonhimlen

C2020 R4 ATLAS är en svag komet i Aquila i sydöst på morgonhimlen. Den är av 12:e magnituden och har en koma och antydan till svans. Det är den för närvarande ljusstarkaste kometen på norra stjärnhimlen men förhållandena här uppe i Norden är ju besvärliga med tanke på det tilltagande vårljuset.

Denna bild är sammansatt av en kortare serie LRGB- serie om 200 sekunder vardera som jag lyckades att fotografera genom ett större teleskop vid lunchtid svensk tid från iTelescope.nets observatorium i New Mexico i sydvästra USA.
Denna bild är sammansatt av en kortare serie RGB- serie om 200 sekunder vardera som jag lyckades att fotografera genom ett större teleskop vid lunchtid svensk tid från iTelescope.nets observatorium i New Mexico i sydvästra USA. Foto: iTelescope.net/Jörgen Danielsson

Denna bild är sammansatt av en kortare RGB- serie om 200 sekunder vardera som jag lyckades att fotografera genom ett större teleskop vid lunchtid svensk tid från iTelescope.nets observatorium i New Mexico i sydvästra USA. Bildbehandlingen fungerade bra i Prism Advance 64 bitars versionen. Som synes trackade instrumentets montering på kometen under exponeringarna. Det finns ett problem med ett par döda kolumner på CCD-chippet i centrum som ännu inte är korrigerat.

Leave a Reply