Komet C/2017 K2 (PANSTARRS) i Lyran

C/2017 K2 (PANSTARRS)
C/2017 K2 (PANSTARRS), 300 sekunder exponering genom ett klarfilter. Foto: Jörgen Danielsson/itelescope.net

För några dygn sedan lyckades jag att fotografera komet C/2017 K2 (PANSTARRS), som är av 14:e magnituden och står i Lyrans stjärnbild på morgonhimlen. Jag använde instrumentet T5 i itelescope.net:s nätverk och det är en medelstor reflektor i observatoriet i New Mexico i USA. Jag beställde en CRGBV-serie på vardera 300 sekunders exponering men efter de två första rutorna visade det sig att gryningsljuset blev så starkt att de blev misslyckade. Observatoriet borde automatiskt ha stängt ner långt innan dess. Månen i nedan stod knappt 90 grader bort och störde i viss mån. I vart fall blev den första bilden helt ok men plattfältrutinen fungerar inte på grund av den ljusa himlen och den röda bilden blev något så när bra. Jag reklammerade dock de fyra första och fick tillbaka poängen och försöker nu ta om dem.

Som synes är C/2017 K2 (PANSTARRS) för tillfället en ljussvag komet och den passar bäst som övningsobjekt för den som astrofotar med ett stort teleskop och har tillgång till en mörk gryningshimmel. Sverige är med andra ord inte en lämpig plats för närvarande med tanke på försommarljuset.

C/2017 K2 (PANSTARRS), 300 sekunder exponering genom ett klarfilter. Foto: Jörgen Danielsson/itelescope.net
C/2017 K2 (PANSTARRS), 300 sekunder exponering genom ett rödfilter. Foto: Jörgen Danielsson/itelescope.net

 

 

Leave a Reply