En del av en slöjnebulosa mot Vintergatan

NGC6992-20210601-020020-Color-BIN1-E-120-001-scaled.jpg
NGC6992-20210601-020020-Color-BIN1-E-120-001-scaled. Foto: Jörgen Danielsson-itelescope.net

Vädret har en längre tid varit lågtrycksbetonat och uselt över södra Europa och nordvästra Medelhavetoch och därmed även Spanien så det är länge sedan som jag lyckades få till något fjärrastrofoto från Nerpio och itelescope.nets Astrocamp-observatorium. Det går betydligt bättre med Mayhill observatoriet i New Mexico, USA och mitt favoritinstrument är nu i regelbundet bruk nämligen Celestrons 11 tums f/2.2 RASA med nära 3000 millimeter brännvidd. Det innebär superkorta exponeringstider. Som längst erbjuds 240 sekunder per exponering och fantastiskt nog är instrumentet helt korrekt utrustat. Det vill säga har enbart en färgdirekt CCD-kamera.

För några dygn sedan var det ledigt då jag loggade på och jag valde 5 x 120 sekunder och först körde jag en serie på nebulosan som jag redan rapporterat om här på hemsidan. Som avslutning och precis i gryningen och med störande ljus från Månen i nedan bara 50 grader bort exponerades sedan min beställda serie på 5 x 120 sekunder på NGC6992 alltså en välkänd del av Slöjnebulosan i Cygnus som ju är en supernovarest. Exakt när fotograferande var över stängde administratören instrumentet på grund av gryningsljuset. Det visade sig att previewbilderna från scriptet var sanna. Månljuset inte påverkade bildresultatet. När Månen är uppe ljusförstörs ju annars natthimlen och det passar inte för färgdirekt-CCD.

Som vanligt visas här enbart en enkel ej klickbar liten tumnagelbild på en exponering.

 

Leave a Reply