Dags för min 10 tum f/5 Newton-tub

Det var dags för min 10 tum f/5 Newton-tub av Skywatcher som de senaste åren befunnit sig i garderoben i väntan på bättre observationsmöjligheter att få komma fram igen.

10 tum f/5 _Newton-tuben tillverkad av Skywatcher för cirka 10 år sedan är faktiskt fortfarande aktuell på marknaden och nypriset har även ökat under det senaste året.

Jag köpte den bättre begagnad som den sista stora prylen från lagret då dåvarande Astromedia i Göteborg hade slutrea. Optiken ser fortfarande ut att vara i fint skick. Vad som behövs är en komakorrektor och så en fläkt bakpå spegelcellen för att styra luftströmmen i tuben och skapa ett lokalt område med stadig seeing. På senare tid har det kommit ett intressant tillbehör på den fronten och det är mycket möjligt att jag kompletterar med det.

Tuben är stor och tung och sitter i sina original ringar. Häromkvällen inträffade ett under. Jag lyckades med konststycket att montera två korta skenor av Vixen-standard på dem, en uppe och en under, och hålen-måtten stämde perfekt. Otroligt! Lyckokänslan fortsatte när jag fiskade fram två bultar ur en plastpåse i mitt rika förråd med diverse astroprylar och de passade (!) vid första försöket. Det inträffar annars aldrig i amatörastronomins värld där utrustning delas mellan tumstandard och metrisk standard. Det är som en labyrint, ett slags oändligt korsord att få nya saker att häfta vid gamla.

Eftersom jag har en speciell Vixen- till Losmandyskena konverterare och Celestron CGEM DX-monteringen behöver en skena med Losmandy-standard öppnade sig vägen fram till att hänga på den här stora tuben.

10 tum f/5 Newton-tuben tillverkad av Skywatcher för cirka 10 år sedan är faktiskt fortfarande aktuell på marknaden och nypriset har även ökat under det senaste året.

Nackdelen är att tubens ringar inte är roterbara, och därför sitter okularhållaren där den sitter och är ofta svår att komma åt för visuella observationer.

Leave a Reply