INSTÄLLT pga covid-19-pandemin. För allmänheten: Astronomisk visningskväll.

Loading Map....

Datum/Tid
Friday, Aug 7, 2020
8:30 pm - 10:30 pm

Plats
Eketorp
Degerhamn
38634
Sweden


Uppdaterad den 17.5.2020: Tyvärr tvingas vi ställa in all publik verksamhet på grund av den pågående covid 19-pandemin. Det skulle inte gå att genomföra astronomiska visningskvällar under säkra former. Vi hänvisar intresserade istället till att på egen hand ladda ner en planetarieapp till sin enhet som mobil, platta eller PC. Förslagsvis de bra och gratis Stellarium för alla plattformar och Sky Safari för IOS. Ställ in din geografiska position på jordklotet, alltså latitud och longitud, som för sydöstra landet är +56 grader norr respektive 16 grader öst.

Sedan är det bara att sätta igång och kolla runt som digital planetarieanvändare. Astronomi är en hobby som du utöver bäst själv även när social distansering inte råder.

Virtuell amatörastronomi tack vare bra, billiga eller även gratis appar för alla plattformar har på senare år blivit ett utmärt stöd för såväl nybörjare som mer avancerad amatörer. I bakgrunden ses Sky Safiari Plus på en iPAd2-platta och i förgrunden Stellarium på en Android dito.

INSTÄLLT: För allmänheten: Astronomisk visningskväll av Månen, Mars, Jupiter och Saturnus och då och då spridda meteorer under den pågående, årliga Perseidskuren.

Vi samlas på parkeringen till Eketorp borg. Tag gärna med egna kikare. GAF, Grönhögens Astronomiska Förening, arrangerar tillsammans med Eketorp borg, Mörbylånga kommun. GAF:s moderförening är SAAF, Svensk Amatörastronomisk förening.

TIPS TILL BESÖKANDE: SLÄCK BILSTRÅLKASTARNA – ANVÄND BARA PARKERINGSLJUSEN

TIPS: Tänk på att släcka ner strålkastarna på din-er bil när du-ni svänger in på parkeringen söder om entrébyggnaden. Det är ju där vi håller till! Parkera i södra delen av p-platsen och med strålkastarna riktade söderut. Notera att området inte är avspärrat för besökande turister utifrån och sannolikt finns här redan fordon som husbilar och husbilar. Ett annat tips är att ta med solstolar. Den här natten är inte studier genom teleskop högt prioriterade utan det är att vila i solstolarna, för blotta ögat avvakta och studera och njuta av skåpdespelet med alla meteorer som tycks stråla ut från en punkt borta i nordöst mellan stjärnbilderna Perseus och Cassiopeia.

Det är sällan det blir en sådan ansamling av astronomiska objekt som allmänheten enkelt kan observera. För den besökare som håller ut och är uppe till 02-tiden på lördagsmorgonen blir skådespelet ännu mer praktfullt och vi tänker då på planeterna.

Mars från bildarkivet. Foto är från Mars passage 2008. (OBS Min epostadress är sedan länge skrotad). Foto: Jörgen Danielsson

Under kvällen sjunker visserligen Jupiter och Saturnus ner mot horisonten borta i sydväst men rödbruna Mars, 15 bågsekunder stor, klättrar i sydost och visar sin imponerande ljusstyrka.

moon_03042017_c9_25tum_f10_1200x1600_neximage5_video_5_pipp_lapl4_ap5396_03042017a. Foto: Jörgen Danielsson

Denna kväll den 7.8.2020 är Månen i avtagande men fortfarande är dess fas större än tredje kvarteret. Väldiga, höga bergsmassiv finns att beskåda bland mycket annat.

saturnus_2010_025_9_25tum_f10. Foto: Jörgen Danielsson

jupiter_video0008-23-10-39_pipp_lapl4_ap197_50percent. Foto: Jörgen Danielsson

BAKGRUND. Text till Eketorps borg, Mörbylånga kommun:

Besök Eketorps borg och upplev naturen en väldigt speciell sensommar natt

En astronomisk visningskväll för allmänheten med mängder av meteorer populärt kallade stjärnfall som attraktion – Tag med solstolen och njut av skådespelet

Fredag kväll den sjunde augusti bjuder GAF, Grönhögens Astronomiska Förening och Eketorps borg, Mörbylånga kommun, in allmänheten till en annorlunda naturupplevelse på parkeringen vid borgen. GAF:s moderförening är SAAF, Svensk Amatörastronomisk förening.

Vi samlas under skymningen. Månen står i nedan i öster och jätteplaneterna Jupiter och Saturnus lyser stadigt på rätt hyfsad höjd över den södra horisonten. Vår yttre grannplanet Mars står betydligt högre upp i sydost och lyser med rostrött sken. Fast det är ändå inte de som är attraktionen utan Perseiderna, som bara är några dygn bort från maximum. Jorden plöjer genom stoftstråket, alltså svansen, som hör till komet 109P/Swift-Tuttle. Meteorerna tycks stråla ut från en punkt borta i nordöst mellan Perseus och Cassiopeia.

Inget teleskop krävs eller fältkikare utan bara dina ögon och tålamod medan rymdgruset och stoftet i hög hastighet rusar ner och förbränns i jordatmosfären och blir synligt. Det går inte att fotografera meteorer genom teleskop. De är svåra att fotografera med en vanlig kamera som kan ta 30 sekunders exponering och går att monteras på ett stativ. De är omöjliga att fotografera med hjälp av mobilkamera. Det här är en upplevelse med naturen direktsänd, så att säga, oredigerad. Ändå lär skådespelet intressera speciellt barn och ungdomar.

ETT TIPS TILL BESÖKARNA ÄR ATT SLÄCK BILSTRÅLKASTARNA UTAN BARA ANVÄNDA BARA PARKERINGSLJUSEN

Tänk på att släcka ner strålkastarna på din-er bil när du-ni svänger in på parkeringen söder om entrébyggnaden. Det är ju där vi håller till! Parkera i södra delen av p-platsen och med strålkastarna riktade söderut. Notera att området inte är avspärrat för besökande turister utifrån och sannolikt finns här redan fordon som husbilar och husbilar.

ÖVA HEMMA FÖRST MED DIN APP

Numera behöver vidare ingen naturintresserad besökare bli besviken inför tveksam väderlek för det finns ju digitala hjälpmedel i form planetarieappar som är gratis eller mycket billiga. Exempelvis är Stellarium bra och finns för alla plattformar. Sky Safari är också populär bland amatörastronomer. Den är för MacOS eller IOS. Det finns alltså många fler. Du kan därför öva utekvällen den 7.8.2022 hemma redan nu i vårvinter i god tid för evenemanget.

Slutligen om det blir otjänligt väder. Följd informationen på GAF:s hemsida gaf.homeip.net (inget www). Då omgrupperar vi oss till en lokal inomhus.

Välkomna. Jörgen Danielsson, ordförande i GAF

Upplev en sällsam natt ute

Tag med solstolen, fika och lite varma kläder inklusive mössa till parkeringen vid Eketorps borg och njut av skådespelet som sommarnatthimlen. I sommar blir det en astronomisk visningskväll för allmänheten med många meteorer som populärt kallas stjärnfall som främsta attraktion.

Fredag kväll den sjunde augusti bjuder GAF, Grönhögens Astronomiska Förening och Eketorps borg, Mörbylånga kommun, in allmänheten till en annorlunda naturupplevelse på parkeringen vid borgen. GAF:s moderförening är SAAF, Svensk Amatörastronomisk förening. Vi samlas under skymningen. Vår yttre grannplanet Mars står roströd lågt i öster. Månen i nedan står lågt i sydöst. Jätteplaneterna Jupiter och Saturnus lyser stadigt lågt över den södra horisonten. Det blir en anslående syn som sällan kan observeras.

Perseiderna är nattens bonus och skuren är bara några dygn från maximum. Jorden plöjer genom stoftstråket som komet 109P/Swift-Tuttles svans lämnat efter sig. Meteorerna tycks stråla ut från en punkt borta i nordöst mellan Perseus och Cassiopeia. Till en del stör månljuset men många kan ändå ses stryka över natthimlen.

Inget teleskop krävs eller fältkikare utan bara dina ögon och tålamod medan rymdgruset och stoftet i hög hastighet rusar ner och förbränns i jordatmosfären och blir synligt. Det går inte att fotografera meteorer genom teleskop. De är svåra att fotografera med en vanlig kamera som kan ta en 30 sekunders exponering och kan monteras på ett stativ. De är omöjliga att fotografera med hjälp av mobilkamera som numera är barn och ungdomars favorittillbehör under natthimlen. Det här är en upplevelse av naturen direktsänd och oredigerad. Ändå lär de vilja testa.

SLÄCK BILSTRÅLKASTARNA OCH HA ENDAST ANVÄNDA PARKERINGSLJUSEN PÅ

Tänk på att släcka ner strålkastarna på din-er bil när du-ni svänger in på parkeringen söder om entrébyggnaden. Det är ju där vi håller till! Parkera i södra delen av p-platsen och med strålkastarna riktade söderut. Notera att området inte är avspärrat för besökande turister utifrån och sannolikt finns här redan fordon som husbilar och husbilar.

ÖVA HEMMA FÖRST MED DIN APP Numera behöver vidare ingen naturintresserad besökare bli besviken inför tveksam väderlek för det finns digitala hjälpmedel i form planetarieappar som är gratis eller mycket billiga. Exempelvis är Stellarium bra och finns för alla plattformar. Sky Safari är också populär bland amatörastronomer. Den är för MacOS eller IOS. Det finns alltså många fler. Du kan därmed öva utekvällen den 7.8.2020 hemma redan nu i vårvinter och i god tid vara förberdd för evenemanget. Slutligen. Om det blir otjänligt väder följer duinformationen på GAF:s hemsida gaf.homeip.net (inget www). Då omgrupperar vi oss till en lokal inomhus.

Välkomna. Jörgen Danielsson, ordförande i GAF, Stefan Ahlgren, chef för Eketorps borg

BILDTEXT: Astronomi för amatörer är till vardags ingen social aktivitet utan du utför observerandet själv. I sommar blir det tre astronomiska visningskvällar för allmänheten på Öland, och här är en bild från en som hölls vid Station Linné söder om Skogsby för något år sedan.

BILDTEXT: Den 7.8.2020 står Månen i nedan. Bilden visar en kraftigt förstorad mindre vy genom ett teleskop av ett krater- och berglandskap som är aktuellt då.

Bildtext: Vart annat år passerar Jorden innanför Mars och vi har chans att under knappt två månader kunna observera och fotografera denna spännande planet närmare. Här ses en bild från en tidigare så kallad opposition.

Bildtext: Om du har en mångårig erfarenhet och ett större teleskop går det vissa år att fotografera jätteplaneten Jupiter med dess fascinerande Röd Fläck så här pass bra även från Sverige, men inte i år.

Bildtext: Längre ut i solsystemet finns Saturnus, som publiken alltid tycker är vackrast tack vare dess stora ringsystem. Fotot togs för flera år sedan men Saturnus är sig lik i år men blir svår att fotografera bra på grund av dess låga höjd över horisonten.

Bildtext: På bilden ses skärmar med Stellarium och Sky Safari igång. På senare år har gratis eller mycket billiga appar för PC, platta eller mobil revolutionerat amatörastronomin och man kan numera noga förbereda sin kväll ute.

 

Bookings

You must log in or register to make a booking.


Leave a Reply